Træt af løbehjulene? Disse lande har fået nok

Et grønt alternativ eller en dødsfælde på to hjul? De eldrevne løbehjul deler vandene i Danmark. I en række lande er man blevet så trætte af elløbehjul, at der er blevet slået hårdt ned.

Et af de steder i verden, hvor elløbehjul er blevet bandlyst, er på Manhattan i New York City. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mike Blake/Reuters/Ritzau Scanpix

Nogle mener, de er en plage, andre ser dem som et grønt alternativ til bilen. De eldrevne løbehjul har hjemme i talrige store byer i Danmark, men ikke uden at gå fri af kritik.

For hovedstadens vedkommende er det kommet frem, at der i løbet af det seneste år har været op mod 300 tilfælde, hvor akutberedskabet i Region Hovedstaden har måttet reagere på henvendelser om skader, hvor løbehjul har været involveret. Det fremgår af en opgørelse fra Region Hovedstaden over antallet af »løbehjulsrelaterede skader«.

I en artikel i Berlingske foreslår Harry Lahrmann, der er trafikforsker ved Aalborg Universitet, at man slet og ret forbyder løbehjul.

Og skulle et forbud blive en realitet, vil Danmark ikke være det første land. Adskillige lande har slået ned på køretøjerne med enten forbud eller reguleringer. Her er nogle af de tiltag, andre lande har sat i værk.

Norge

Fra begyndelsen af april til slutningen af juni sidste år registrerede Oslos Universitetshospital 187 skader efter fald på elløbehjul. Det svarer til to tilskadekomne om dagen. I juni alene var der i gennemsnit fire om dagen, skriver det norske medie VG.

Sverige

I september sidste år blev der udstedt forbud mod at medbringe elløbehjul i metroen i Stockholm. Få måneder forinden, i maj, oplevede landet sin første dødsulykke i forbindelse med løbehjulene.

Frankrig

Frankrig måtte i september iværksætte et forbud mod elløbehjulene. Det skete, efter at en person på elløbehjul blev ramt af en lastbil og omkom.

USA

I byen Nashville i delstaten Tennessee er elløbehjul blevet forbudt, ligesom de er det på Manhattan i New York.

Storbritannien

Elløbehjul er i Storbritannien blevet gjort ulovlige på offentlige veje, fortove og cykelstier, ligesom Storbritannien insisterer på, at løbehjulene bliver påført sikkerhedsadvarsler. Det sker, efter at den 35-årige YouTube-stjerne Emily Hartridge blev dræbt, da hun i sommer på elløbehjul blev ramt af en lastbil i London.

Singapore

I november sidste år offentliggjorde Singapore et prøveforbud mod elløbehjul på fortove. Dette forbud kan imidlertid blive til et mere omfattende forbud i løbet af 2020.

Italien

I Italien er man i øjeblikket i en toårig testperiode af elløbehjulene. Regeringen har dog lagt muligheden for at regulere elløbehjulene ud til hver enkelt kommune. Denne frihed tog storbyen Milano bestik af, for der havde man fået nok. Byen indførte i august et noget nær straksforbud, og 1.500 løbehjul blev krævet fjernet.