Trængte sidste år ind i familiemedlemmers hjem og truede med at dræbe: Her er, hvad vi ved om 37-årig dansk drabsmand i Norge

Norsk politi efterforsker et muligt terrormotiv, efter at en dansk statsborger med blandt andet bue og pil onsdag aften dræbte fire kvinder og en mand i Kongsberg i det sydøstlige Norge.

 
En dansk mand er blevet sigtet for at have angrebet den norske by Kongsberg med bue og pil. Fem personer er blevet dræbt. Video: Reuters/Ritzau Scanpix Redigering: Joachim Christian Valentin Werner Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske mand, som onsdag aften blev anholdt efter at have dræbt fem personer med blandt andet bue og pil i byen Kongsberg i Norge, er kendt af norsk politi.

Det fremgår af oplysninger fra norske retsdokumenter, som Berlingske har læst, og af informationer om sagen fra norsk politi.

29. maj 2020 trængte den i dag 37-årige mand ind i familiemedlemmers hjem og nægtede at forlade stedet, selvom de bad ham om det, viser et såkaldt besøgsforbud, som den lokale politimester efterfølgende udstedte mod manden.

I det norske retsdokument beskrives det, at manden i familiemedlemmernes hjem kom med trusler om, at han ville dræbe et af familiemedlemmerne, og at han efterlod en Colt-revolver kaliber 4,5 milimeter på en sofa, før han forlod stedet. Familiemedlemmerne vurderede, at revolveren var ægte og opfattede det som en trussel.

Efterfølgende fik den i dag 37-årige mand forbud mod at kontakte eller opsøge familiemedlemmerne. Det fremgår ikke af retsdokumenterne, hvad der efterfølgende skete med revolveren, og manden blev tilsyneladende ikke dømt for ulovlig våbenbesiddelse.

Ifølge Berlingskes oplysninger findes der i det norske retssystem kun to sager på manden. Den ene omhandler besøgsforbuddet og sagen om revolveren og dødstruslen fra 2020.

Den anden sag er fra 2012, hvor han blev idømt 60 dages betinget fængsel for en række mindre forbrydelser, som han tilstod uden forbehold:

Han brød ind i et museum, knuste flere ruder og stjal »en nøgle med stenvedhæng«. Han købte en lørdag aften cirka to gram hash. Han røg hashen, han havde købt.

Onsdag aften dræbte han så fem personer i den by, hvor han selv har postadresse, Kongsberg i Norge.

Massakren i Kongsberg

​Norsk politi har på et pressemøde oplyst, at den første anmeldelse om, at noget var helt galt i Kongsberg, indløb onsdag aften klokken 18.13. Da politiet kom i kontakt med gerningsmanden klokken 18.18, blev betjente beskudt med pile.

Det lykkedes den 37-årige mand at undslippe frem til klokken 18.47, hvor han blev pågrebet. Flere af de i alt fem dræbte – muligvis alle – blev dræbt i den mellemliggende halve time.

Norsk politi bekræfter, at gerningsmanden har anvendt flere våben, men vil ikke svare på, om der er tale om skydevåben eller knive, idet dette er en del af efterforskningen. Dog oplyser politiet, at alle de fem dræbte – fire kvinder og en mand – blev skudt. De fem var i alderen 50 til 70 år. Derudover sårede gerningsmanden to personer, som ifølge politiet er uden for livsfare.

Det vil tage tid, før det kan afklares, om drabene kan kaldes terror. Motivet er ikke tydeligt, forklarede ledende politibetjent Ole Bredrup Sæverud på pressemødet. Her bekræftede han, at gerningsmanden er konverteret til islam, ligesom han oplyste, at gerningsmanden har vist tegn på radikalisering.

Han tilføjede på pressemødet, at norske myndigheder i 2021 ikke har fået bekymrende henvendelser om manden.

Politiet har på nuværende tidspunkt ikke mistanke om, at andre medvirkede eller på anden vis har påvirket gerningsmanden, men dette efterforskes fortsat, oplyste Ole Bredrup Sæverud på pressemødet. Han bad også om forståelse for, at politiet endnu ikke kan fremlægge mange detaljer om massakren i Kongsberg.