Træd varsomt på Facebook

Den seneste tids Facebook-sager har sat fokus på, hvad man som privatperson kan tillade sig at skrive på sin profil på sitet. Vi har endnu ikke vænnet os til, at Facebook er et offentligt massemedie og ikke et privat forum, vurderer flere eksperter.

Læs mere
Fold sammen

Skriv ikke noget på din Facebookprofil, som du ikke ville have stående på din T-shirt eller på forsiden af landets aviser.

Så enkelt lyder tommelfingerreglen fra flere digitale rådgivere, efter at en række Facebook-sager har sået tvivl om, hvor grænsen mellem det offentlige og private går i det sociale medie.

Senest måtte kommunikationskonsulent for Venstre Ditte Okman i weekenden forlade sin stilling efter på sin private, men åbne, Facebookprofil blandt andet at have kaldt en ansat på Christiansborg for »fucked up medicineret psykisk syg«.

»Der er en fejlopfattelse af, at man kan slippe af sted med at skrive private bemærkninger på Facebook, hvor de fleste har mange venner og løse forbindelser,« siger digital rådgiver Anna Ebbesen fra Advice Digital, der samtidig peger på, at mange Facebook-brugere ikke tænker over, at også deres venners venner kan se, hvis der bliver kommenteret på ens profil.

»Derfor er det vigtigt, at man kan stå ved det, man skriver, for det bliver ikke slettet efterfølgende. Alle kan blive gransket, og dermed er der ikke længere en grænse mellem det offentlige og private,« siger hun.

At ytringerne på en Facebook-profil ikke er mundtlige, men skriftlige, spiller også en væsentlig rolle for, hvordan man kan gebærde sig på sitet, vurderer Mikael Lemberg, relation manager i Komfo, der rådgiver virksomheder om markedsføring og strategi på Facebook.

»Udtalelser bliver mere nagelfaste på skrift. Det fremstår, som om man har tænkt mere over tingene, når de er blevet skrevet ned,« siger han.

Offentligt massemedie

Mikael Lemberg mener, at vi i den seneste tid har set en række Facebook-fadæser, fordi mange endnu ikke har indset, at Facebook ikke er et privat forum, men et offentligt massemedie.

»Selv om man har lavet forskellige adgangsbegrænsninger, er det stadig et offentligt medie, og det har mange ikke vænnet sig til endnu,« siger Mikael Lemberg.

Anna Ebbesen er enig i, at den senere tids sager illustrerer, at vi befinder os i en indkøringsfase, når det gælder brugen af det sociale medie.

»Sagerne viser, at der stadig hersker en del umodenhed ved brugen af Facebook. Men jo flere folk, der træder ved siden af, desto mere lærer vi om, hvor grænsen går,« siger hun.

Hvis man vil forsøge at begrænse adgangen til sin profil, er der dog ifølge Anna Ebbesen nogle redskaber, som kan tages i brug.

»Man må beslutte sig for, om man vil være venner med alle eller kun sine nærmeste. Det kan være en god idé at være hård og luge ud i kontakterne. Men hvis man ikke kan sige nej til venne­anmodninger, kan man i stedet indstille sin profil til at være begrænset, således at ikke alle har adgang til oplysningerne,« siger hun og fortsætter: »Men man skal stadig huske på ikke skrive noget på Facebook, som man ikke ville have stående på sin T-shirt.«