Tråde til islamistiske netværk

I alt ni personer er torsdag og fredag blevet sigtet for i Syrien eller i Nordirak at have ladet sig hverve til terrororganisationen IS. Flere af de sigtede har tætte forbindelser til kendte netværk af danske Syrien-jihadister.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er op mod tre kilometer rundt om en større sø på Sjælland.

Her løb VS, en af de sigtede efter den hidtil største danske politiaktion mod Syrien-jihadister, ved middagstid en sensommerdag i 2013.

Undervejs registrerede løbe-app’en Endomondo, at han lyttede til en prædiken, »Constants on the Path of Jihad«, af den yemenitisk-amerikanske prædikant og terrorist Anwar al-Awlaki. Awlaki er stadig en inspirator for mange unge jihadister, selv om han allerede i 2011 blev dræbt i et amerikansk droneangreb.

Et par måneder efter løbeturen – i november 2013 – rejste VS ifølge Københavns Politi til Syrien og lod sig hverve til Islamisk Stat.

Torsdag formiddag blev VS’ adresse i Albertslund stormet af kampklædte betjente som led i en koordineret aktion mellem Københavns Politi, Københavns Vestegns Politi og Politiets Efterretningstjeneste (PET).

På vej ind for at ransage bopælen knuste betjentene blandt andet ruder, fortæller et familiemedlem, som var til stede under grundlovsforhøret fredag morgen i Retten på Frederiksberg. I formiddagstimerne torsdag ransagede politiet desuden flere adresser i Storkøbenhavn og anholdt og sigtede i alt fem personer for at lade sig hverve af terrororganisationen Islamisk Stat i Syrien. En af disse fem er efterfølgende sigtet for »at have fremmet« virksomheden for en gruppe, som begår terrorhandlinger.

Yderligere fire fængslet

Tidligt fredag aften blev yderligere fire formodede Syrien-jihadister fængslet i sagen, dog in absentia – altså uden at være til stede i Retten på Frederiksberg. De fire mistænkes for at være rejst ind i Syrien i 2013 og 2014. Politiet formoder, at de stadig befinder sig i udlandet.

Chefanklager fra Københavns Politi, Karin Degnboel Thostrup, er tilfreds med, at retten har fængslet de i alt ni mistænkte Syrien-jihadister.

»Det er med til at understrege alvoren og sende et klart signal til alle, der overvejer at lade sig hverve af IS, om, at det er en alvorlig forbrydelse, og at de risikerer at blive anholdt og retsforfulgt herhjemme,« siger Karin Degnboel Thostrup.

Den femte, der blev sigtet i sagen, har, ifølge kilder, der udtaler sig til Berlingske, i en periode stået for at hjælpe med at etablere kontakt mellem aspirerende jihadister og Islamisk Stat i Syrien. Han er blevet sigtet for at »fremme« rejser til Syrien.

Flere af de sigtede har forbindelser til i forvejen kendte netværk af IS-sympatisører i Danmark.

Eksempelvis står 20-årige AL registreret som ejer af en virksomhed i Brønshøj, der ifølge branchekoden beskæftigede sig med reparation af computere, indtil firmaet lukkede i september 2015. I selskabsoplysningerne optræder også en mand, som ifølge Berlingskes oplysninger har tilknytning til flere af de anholdte.

»Han er meget ung og meget smilende«

På forretningsforbindelsens Facebook-profil har han delt billeder af to tidligere centrale personer i det islamistiske miljø i Danmark. De to mænd på billedet menes begge at være blevet dræbt i Syrien. Under et af billederne har forretningsforbindelsen tilføjet: »Ren broderskab«.

Over telefon oplyser manden til Berlingske, at han ikke kender noget til virksomheden i Brønshøj. Han forklarer desuden, at han blot har mødt AL »et par gange« på en netcafé. Her fik han ikke indtrykket af, at der var tale om en person, som ville lade sig hverve af IS.

»Han er en meget ung og en meget smilende type. Så vidt jeg ved, skulle han også starte på en uddannelse, så det ville slet ikke give mening, hvis han skulle gøre det,« siger manden og minder om, at AL ikke er dømt for noget.

Ikke desto mindre optræder ALs navn blandt de 22.000 dokumenter fra Islamisk Stat, som for nyligt blev lækket. Her står han og minimum to af de andre sigtede i sagen, AJ og AM, ifølge Berlingskes oplysninger nævnt.

Berlingske offentliggjorde 25. marts et dokument, hvoraf det fremgår, at den formodede jihadist AM fra Brønshøj meldte sig under Islamisk Stats sorte fane som kriger. Han har en fortid i banden Loyal To Familia (LTF), og ifølge en kilde med kendskab til bandemiljøet blev han pludseligt religiøs i foråret 2013. Ifølge de lækkede dokumenter arbejdede han i en børnehave, inden han tilsluttede sig Islamisk Stat.

Også en af de andre sigtede, VS, har haft tæt kontakt til børn og unge, inden han angiveligt sluttede sig til terrororganisationen. Hos Det Islamiske Trossamfund har han »undervist brødre« mellem 13 og 17 år i forskellige emner inden for islam for at styrke unge muslimers kendskab til de grundlæggende islamiske emner.