Tour de France-pynt på marker kan koste danske landmænd dyrt

De danske landmænd bør være opmærksomme på reglerne, hvis de ønsker at udsmykke marker, når Tour de France kommer til Danmark. Fejltrin kan koste i landbrugsstøtten.

Under Tour de France er der tradition for udsmykkede marker med mønstre i afgrøderne og figurer frembragt af halmballer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne-Christine Poujoulat/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Pyntede marker med cykler og halmballer filmet i flotte billeder fra oven er en fast del af verdens største cykelløb, Tour de France. Udsmykning, der også er kendt som land art.

Til sommer kommer Tour de France til Danmark, hvor de tre første etaper af cykelløbet skal køres.

Hvis man som dansk landmand med marker langs strækningen ønsker at følge franske kollegers eksempel, skal man dog være opmærksom på, hvordan man pynter markerne, skriver DR.

Det kan nemlig ende med at koste i landbrugsstøtten fra EU.

»Landbrugsstøtten giver vi jo for, at der skal foregå landbrugsaktivitet på arealet, men vi tillader, at der i begrænset omfang kan være andre aktiviteter,« siger teamleder i Landbrugsstyrelsen Peter Byrial Dalsgaard til DR.

Tour de France-feltet kører forbi de danske marker midt i dyrkningsperioden, og derfor skal landmændene sørge for, at markerne kun er udsmykket i op til 14 dage, og at afgrøderne ikke bliver ødelagt.

Man må dermed gerne opstille en vogn eller lave en figur af halmballer, men får udsmykningen lov til at stå i mere end 14 dage, skal man passe på. Også hvis marker ligger brak eller er underlagt særlige miljøregler, kan der være visse begrænsninger.

Første etape af Tour de France i Danmark er en enkeltstart i de københavnske gader 1. juli 2022. Derefter køres anden etape fra Roskilde til Nyborg samt tredje etape fra Vejle til Sønderborg de to efterfølgende dage.

I 2016 modtog Danmark cirka 870 millioner euro i landbrugsstøtte fra EU, fremgår det af tal fra EU-Oplysningen.