Tosprogede elever taber i karakterræset i gymnasiet

Tosprogede elever i gymnasiet får i gennemsnit karakterer, der ligger klart under de etnisk danske elevers.

I gennemsnit får tosprogede elever i gymnasierne dårligere karakterer end etnisk danske, viser tal fra Undervisningsministeriet. (Arkivfoto) Scanpix/Anders Debel Hansen Fold sammen
Læs mere

Gymnasieelevers etniske baggrund slår markant ud, når der skal gives karakter ved eksamensbordet.

Mens etnisk danske elever på gymnasiale uddannelser i perioden 2013-2015 i gennemsnit fik en karakter på 7,0, var tallet 5,8 for elever af udenlandsk herkomst.

Det viser tal fra Undervisningsministeriet ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten mandag.

Den seneste uge har der været fokus på netop gymnasieelevers baggrund, efter at Langkaer Gymnasium ved Aarhus er begyndt at opdele eleverne i klasser efter etnicitet.

Andreas Rasch-Christensen, forskningschef ved VIA University College, kalder forskellen på 1,2 karakterpoint for markant og nedslående.

På trods af millioninvesteringer i blandt andet sprogstimulering af de mindste børn er der gået noget galt i børnehaverne og skolerne, konstaterer han.

- Vi kan helt ned i daginstitutionerne spore, at disse børn halter efter deres jævnaldrende, og det gab har man desværre aldrig fået lukket i folkeskolen og ungdomsuddannelserne, siger han til avisen.

Professor Niels Egelund, Aarhus Universitet, står for den danske del af de såkaldte Pisa-undersøgelser. De viser, at de tosprogede børn sakker bagud i folkeskolen.

- Man skulle tro, at det kunne lykkes at rette op på de ting, når børnene ofte er født i Danmark, har gået i dansk børnehave og skole og er blevet erklæret egnet til gymnasiet, siger Niels Egelund.

- Det gør det også for nogle, ikke mindst pigerne, men som en gennemsnits-betragtning ser det ikke kønt ud.

Han foreslår, at de tosprogede elever spredes på flere folkeskoler og gymnasier, så de etnisk danske klassekammerater kan trække dem op.

/ritzau/