Torben Bille er død

Et omdrejningspunkt i den danske rock- og kulturjournalistik, Torben Bille, er død, 63 år gammel.

Torben Bille redigerede og skrev en række bøger om dansk og udenlandsk rock. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En af landets første og hyppigst citerede musikanmeldere, Torben Bille, er død af hjertestop.

Torben Billes familie har på Facebook meddelt dødsfaldet og takket hans læsere, der blandt andet fulgte ham og kommenterede på hans blog.

»Vi må med sorg fortælle jer, at vores mand, far og farfar, Torben Bille, døde natten mellem 11.4.13 og 12.4.13 af hjertestop. Tusind tak til alle jer, der har læst og kommenteret hans ord og meninger. Kommunikationen med jer har været meget vigtig for ham. Bloggen var hans hjertebarn,« skriver familien.

Torben Bille blev uddannet børnehavepædagog i 1974. Snart efter begyndte han at skrive om rock og popmusik i musikmagasinet MM, som han var redaktionssekretær for i perioden 1976-79. Fra 1984-1987 var han ansvarshavende redaktør på samme. Fra 1977-1987 var han musikanmelder på Politiken.

Herefter blev han ansat som kulturredaktør på Det Fri Aktuelt, hvor han var indtil året efter, hvor han blev souschef på Ekstra Bladet Søndag, hvor han var ansat frem til 1991.

Herefter var han ansat som musikchef på P3 fra 1991-94. Fra 1994 og frem til 2003 var han redaktør på Dagbladet Information, hvorefter han blev ansat som redaktionschef på POLFOTO, hvor han var frem til 2009. Siden har han igen været tilknyttet Politiken.

Han har været medlem af Kulturministeriets kanonudvalg for musik 2005-06 og siden 1998 har han været formand for IFPI's Æresprisudvalg

Shu-bi-dua skrev sangen "Billen på Bladet" fra Shu-bi-dua 8 fra 1982 som en humoristisk kommentar til Billes position som musikanmelder.

Torben Bille forfattede i 1970erne tre digtsamlinger, og skrev en lang række bøger om blandt andet danskrockens store navne. Han var tillige redaktør på Politikens Store Rockleksikon i 2002, samt andre opslagsværker.