Topembedsmand med flosset fortid

Grønlands øverste embedsmand, departementschef Svend Hardenberg, der ansatte en nu mandatssvigssigtet­ departementschef, har selv en problematisk fortid som chef for landets energiselskab.

Departementschef Svend Hardenberg. Foto: Leiff Josefsen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Svend Hardenberg, manden, som stod i spidsen for at ansætte den netop afgåede grønlandske departementschef for finanser, Carsten Frank Hansen, der er sigtet for mandatsvig, har selv en problematisk fortid som direktør i et selskab under det grønlandske selvstyre. Det viser dokumenter, som Berlingske har fået aktindsigt i fra selvstyret i Nuuk.

Svend Hardenberg er som departementschef landsstyreformand Aleqa Hammonds højre hånd og i dag den højst placerede embedsmand i Grønland.

Det betroede job som departementschef for finanser nåede Carsten Frank Hansen kun at have i to dage, fordi Berlingskes afsløring af, at han var sigtet af dansk politi for mandatsvig mandag i sidste uge førte til, at han efter et hastigt indkaldt krisemøde med Svend Hardenberg måtte trække sig fra stillingen.

Ifølge en revisionsrapport og flere dokumenter fra foråret 2011, som Berlingske har fået aktindsigt i, om 2010-regnskabet i selvstyrets energivirksomhed Nukissiorfiit, hvor Svend Hardenberg var direktør og øverste leder, var tingene ikke, som de skulle være.

En stribe problemer

Papirerne afdækkede en række uregelmæssigheder. Hertil kommer, at der var betydeligt driftsmæssigt overforbrug i energivirksomheden.

Revisionen afslørede, at medarbejdere og ledelsen i selskabet på nogle punkter overtrådte selvstyrets regelsæt for tjenesterejser, indkøb, telefon- og bilordninger.

Som direktør i Nukissiorfiit brugte Svend Hardenberg selv 132.000 kroner i telefon og internet på ét år. Af det var godt 78.000 kroner til internet. Han havde fri telefon og internet, og en ukendt del af beløbet var privatforbrug.

Et dokument på en side beskriver, hvordan Svend Hardenberg stik mod reglerne i Grønlands selvstyre i omkring ét år kørte i firma- og tjenestebil. Samtidig modtog han 3.000 kroner pr. måned i kompensation af sin arbejdsgiver for ikke længere at have fri bil. Det er det, man blandt statsautoriserede revisorer betegner som »en person, der har handlet uden for sine beføjelser«.

Blandt andet hans telefonregning og en række andre forhold i Nukissiorfiit, der ikke var, som de skulle være, var medvirkende til, at Svend Hardenberg kom i et dårligt lys i den tidligere regering under ledelse af Kuupik Kleist fra partiet Inuit Ataqatigiit, i daglig tale IA. Direktøren sagde selv op, fordi han følte, at tilliden mellem ham og det politiske system var væk.

Revisionsselskabet Deloittes revision og selvstyrets kulegravning af Nukissiorfiits 2010-regnskab året efter afslørede en række belastende forhold under Svend Hardenbergs ledelse. De var bl.a.:

1. Revisionen fik informationer om ekstraordinære store og ukontrollerede telefonregninger adresseret til virksomhedens ledelse.

2. Medarbejdere, herunder bl.a. Svend Hardenberg, kørte stik mod reglerne i et selvstyrecirkulære fra 2010 om firma- og tjenestebiler, fortsat i disse biler, selv om den praksis var afskaffet.

3. Medarbejdere modtog goder eller fik udbetalt honorarer, der ikke var indberettet til de grønlandske skattemyndigheder.

4. Antallet af rejseafregninger indikerede, at omfanget af tjenesterejser i og uden for Grønland var stort.

5. Der blev stort set altid udbetalt diæter i fuldt omfang til medarbejdere på tjenesterejse. Også det var mod reglerne, hvis de rejsende fik betalt morgenmad eller fuld kost under rejsen.

6. Der var et merforbrug i Nukissiorfiit på 20 mio. kroner i 2010, det vil sige en overskridelse på 26 procent, i forhold til en finanslovsbevilling fra Grønlands Landsting på 75 mio. kroner.Merforbruget fik Deloitte til i en anmærkning i sin rapport at skrive, at »Nukissiorfiit’s attestationsforhold og forretningsgange kan og bør forbedres, så »besvigelsesrisici minimeres«.

Den siumut-loyale Svend Hardenberg har siden 1. juli været departementschef i landsstyreformand Aleqa Hammonds departement. Han er den måske mest magtfulde person i landet efter Aleqa Hammond og landstingsformand Lars Emil Johansen efter Siumuts bragende valgsejr i foråret.

Danmark sender hvert år 3,5 mia. kroner til Grønland i bloktilskud. Selvstyrets budget balancerer på cirka 6,5 mia. kroner. Som øverste forvaltningschef i Grønland er Svend Hardenberg embedsværkets vigtigste rådgiver for den grønlandske regering. Han har samtidig et betydeligt medansvar for styringen af den offentlige økonomi og skal være med til at forvalte grønlandske og danske skatteyderkroner.

Kritik fra opposition

Det Siumut-ledede styres ansættelse af Hardenberg får hård kritik fra den politiske opposition i Grønlands Landsting.

»Det er jo tydeligt at se, at der i forbindelse med ansættelsen af Svend Hardenberg som chef for Aleqa Hammonds departement ikke er indhentet referencer på ham fra den daværende departementschef for infrastruktur, der var hans øverste chef, eller mig som politisk leder. Det svarer jo til ansættelsen af den mandatsvigssigtede Carsten Frank Hansen som departementschef for finanser, hvor der heller ikke blev indhentet referencer. Var jeg blevet spurgt, er jeg sikker på, at jeg ikke ville have anbefalet Hardenberg til jobbet som departementschef,« siger Jens B. Frederiksen fra partiet Demokraterne. Han var som landsstyremedlem ansvarlig for boliger, infrastruktur og trafik i den tidligere landsstyrekoalition.

Nukissiorfiit, hvor Svend Hardenberg var ansat indtil marts 2011, hørte under hans departement.

Svend Hardenberg har som formand for ansættelsesudvalget påtaget sig ansvaret for beslutningen om at ansætte den mandatsvigssigtede departementschef for finanser, Carsten Frank Hansen.

»Det forsøger jeg ikke at løbe fra,« har Svend Hardenberg sagt samtidig med, at han vasker hænder og har givet direktør Svend Erik Nielsen fra rekrutteringsfirmaet Ramsdal skylden for ikke at have gjort sit arbejde ordentligt.

Mærkelige ansættelser til debat

Hardenberg havde i går ingen bemærkninger til Berlingskes artikel.

»Jeg har ingen kommentarer,« hed det i går i en mail fra departementschefen.Landsstyret og især det største parti Siumut er politisk svækket på grund af landsstyrets håndtering af en række udskiftninger af ledende embedsmænd det seneste halve år.

Sagerne om mærkelige ansættelser og fyringer kommer op på et møde i dag i landsstyrekoalitionen. Svend Hardenbergs fremtid som departementschef undgår næppe heller at komme til debat.