Tonni Hansen trak SF op af dyndet på Langeland: Fra intet til borgmesterpost

Den tidligere SF-næstformand Tonni Hansen blev stemmesluger og er ny borgmester på Langeland. Før valget var SF end ikke repræsenteret i kommunalbestyrelsen.

(ARKIV) Tonni Hansen på SF's landsmøde i weekenden 18-19 april 2015 i Falkonercenteret på Frederiksberg. Han er ny borgmester i Langeland Kommune (Foto: Simon Skipper/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Skipper
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Berlingske fangede tidligt onsdag morgen en søvndrukken og fornøjet sejrherre - den 59-årige SFer Tonni Hansen, som efter kommunalvalget kan kalde sig borgmester af Langeland. SF fik i Langeland Kommune 32,9 procent af stemmerne i kommunen - en fremgang på 28,8 procent.

Efter to timers søvn er Tonni Hansen med en stor kop mørk, koffeinholdig te klar til arbejdet. Adrenalinen drøner endnu rundt i kroppen, fortæller han.

»Jeg er fantastisk stolt over vores resultat og den opbakning, langelænderne har vist mig. Det er ret fantastisk.«

Tonni Hansen er tidligere næstformand i SF. På Langeland har Tonni Hansen trukket partiet fra ikke at være repræsenteret i kommunalbestyrelsen til at komme i byrådet med seks mandater ud af i alt 15.

I er gået næsten 30 procentpoint frem på Langeland, hvordan tolker du dette?

»Det er et ret fantastisk valg for os i SF og for mig. Det er et kæmpe skulderklap og selvfølgelig også et kæmpe ansvar.«

Hvordan vil du forvalte det ansvar?

»Som jeg har sagt i valgkampen, så går vi efter et bredt samarbejde omfattende så mange partier som muligt. Derfor er jeg glad for, at vi kan præsentere en konstitueringsaftale, hvor alle byrådets fem partier indgår, og hvor samtlige partier har erklæret sig tilfredse med aftalen,« siger Tonni Hansen.

De fem partier er Socialdemokratiet, de Konservative, Det Radikale Venstre, Venstre og SF. Tonni Hansen fortæller, at hovedpunkterne i det fremtidige arbejde er erhvervsudvikling og den grønne dagsorden i kommunen.

Baggrunden for det brede samarbejde blev dannet i foråret, hvor de fem partier lovede hinanden, at de ville føre en sober valgkamp. Derudover havde de sammen beskrevet visionerne for Langeland.

»Dette har vist sig at være dagsordensættende på Langeland. Vi har ført en valgkamp, som vi kan være bekendt, og det har været en væsentlig forudsætning for så bred en aftale, som vi indgik i nat,« siger Tonni Hansen.

Alligevel var det ikke en nem forhandling, der udspillede sig på valgnatten, for Venstre og Socialdemokratiet fik tilsammen flere stemmer end SF - der var altså andre politiske muligheder.

»Det er jo ikke sådan, at der ikke var nogen, der forsøgte at spille spillet. Det er fair nok, det gør man, for alle vil have mest mulig indflydelse. Men da vi, Socialdemokratiet og de Konservative satte os sammen med 10 ud af 15 mandater, kunne vi sende et signal: Nu kan I godt glemme de julelege. Så faldt tingene i hak, og det endte med det brede samarbejde,« siger Tonni Hansen.

Nu er det jo ikke alle steder, det er gået lige så godt for SF, som hos dig. Er der malurt i borgmesterbægeret?

»Jeg ser det anderledes. Det, vi har skabt på Langeland, håber og tror jeg, kan være en inspirationskilde for mine SF-venner i hele Danmark: Vi kan skabe gode resultater ved et godt stykke håndværk og ved at lave gode og holdbare løsninger med andre partier. Jeg håber, at det giver SF mere blod på tanden,« siger Tonni Hansen.

Den nye Langeland-borgmester har dog endnu ikke fået nærstuderet resultaterne fra det øvrige Danmark, fortæller han.

Lisa Pihl Jensen fra Socialdemokraterne bliver første viceborgmester, mens Venstre får anden viceborgmesterposten på Langeland. Tidligere borgmester på Langeland var Venstres Bjarne Nielsen.