Tolkenes lange vej til Danmark

29. oktober 2006: En bus med 17 irakiske universitetsstuderende, der arbejdede som tolke for den dansk-britiske politiuddannelse gennem koalitionen, dræbes.

18. januar 2007: Befalingsmænd og officerer fra Camp Danevang appellerer til danske politikere om at give 21 lokale irakiske tolke, der arbejder direkte under den danske bataljon i Irak, asyl. De mener, at Danmark har en »moralsk forpligtelse« til at sørge for tolkenes sikkerhed, når de danske styrker trækkes ud til august. Forsvarsminister Søren Gade siger, at regeringen ikke vil tilbyde tolkene politisk asyl. Man vil ikke »særbehandle« tolkene.

24. februar 2007: Centralorganisationen for Stampersonel (CS) mener, at regeringen er »moralsk forpligtet«, når Danmark trækker sig ud.

30. februar 2007: Per Stig giver et løfte til tolkene: »De 21 irakiske tolke, der har arbejdet for de danske tropper i Irak, bliver ikke ladt i stikken. Deres sager bliver behandlet individuelt.«

19. april 2007: Regeringens uklare meldinger skaber frustration. De danske soldater vil have klar udmelding om hjælp til tolke ved tilbagetrækning. Tolkenes liv er på spil, siger soldaterforening.

7. juni 2007: DF siger nej til asyl. Partiet erkender, at svaret til tolkene har trukket alt for længe ud, men frygter, at det vil åbne for, at andre, der har hjulpet, kan komme til Danmark. Samtidig beslutter USA i starten af juni at give asyl til 7.000 irakere, der har arbejdet for amerikanerne.

8. juni 2007: Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) afviser at fremme en afgørelse om tolkene. Både stam- personellet og Dansk Flygtningehjælp presser på for en beslutning.

18. juni 2007: TV 2 erfarer, at tolken Mohammed Ismael, der arbejdede for det danske udenrigsministerium, blev dræbt af irakiske oprørere i 2006. Det får udenrigsordfører Mogens Lykketoft (S) til at kræve en løsning: »Jeg undrer mig over, at regeringen først nu oplyser, at en af vores medarbejdere er blevet slået ihjel,« siger Lykketoft. Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) bekræfter, at en tolk blev dræbt, mens han arbejdede for den danske styringsenhed i Irak i december.

20. juni 2007: Det kommer frem, at imens den danske regering ikke umiddelbart har kunnet love irakiske tolke tilknyttet den danske hær asyl i Danmark, har to irakiske tolke, der har arbejdet for USA, fået ophold i Danmark.

28. juni 2007: Der findes en løsning på problemet med de 22 tolke 21 arbejdede for militæret og en for politiet der har hjulpet de danske styrker i Irak. Aftalen betyder, at de tolke, der ønsker at komme til Danmark, vil få tildelt et indrejsevisum. Forsvarsminister Søren Gade (V) fremlægger løsningen på et møde i Udenrigspolitisk Nævn. Aftalen gælder alle de 140 irakere, der har arbejdet for Danmark.

18.-20. juli 2007: Godt 200 irakere bliver evakueret til Danmark. Evakueringen omfatter 22 irakiske tolke, godt 50 tidligere ansatte som chauffører og kontorpersonel samt godt 80 tidligere tolke med ægtefæller og børn. Tekst: Jeppe Bangsgaard

De sidste af de irakiske tolke og deres familier ankom i går i busser til Sjælsmark Kaserne. Foto: Søren Bidstrup