Togkaprer dømt til fængsel

Manden, der stod bag kapringen af toget mellem Fredericia og Esbjerg i april, er blevet idømt et år og ni måneders fængsel. Anklageren gik efter en længere straf og overvejer nu at anke sagen.

Foto: Kim Haugaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En 46-årig mand fra Fredericia er blevet idømt fængsel i et år og ni måneder, efter han i april kaprede et tog mellem Fredericia og Esbjerg.

Manden tiltvang sig adgang til togets førerkabine og tog lokomotivføreren som gidsel i halvanden time. Kapreren, der var bevæbnet med en kniv, forlangte at komme i kontakt med Fredericias borgmester eller medierne, men da toget nåede frem til Esbjerg, overgav han sig til politiet, som stod klar på perronen.

I retten erkendte manden, hvad der var sket, men han mente ikke, at der var tale om en kapring. En enig domsmandsret ved Retten i Esbjerg gav dog anklagemyndigheden medhold i, at manden tog kontrol over - og dermed kaprede - toget.

Anklagemyndigheden mente, at det skulle koste manden fængsel i op til to et halvt år, men så langt ville domsmænd og dommer ikke gå.

»Jeg er ikke skuffet over dommen. Jeg vidste godt, at der er sparsom praksis på området, og at det kunne ende med en kortere straf, end vi lagde op til. Men det er set med anklagemyndighedens øjne en grov forbrydelse, og derfor gik vi efter en længere straf,« siger anklager Sune Løvtrup fra Syd- og Sønderjyllands Politi.

Han kunne i sin procedure henvise til den ene sag, der hidtil har været ført ved en dansk domstol efter straffelovens paragraf om kapring - nemlig kapringen af Anholtfærgen i 1996, hvor gerningsmanden blev idømt to et halvt års fængsel.

Den 46-årige har siddet varetægtsfængslet, siden han blev anholdt i april. Sagen har trukket ud, da det skulle vurderes, om manden var sindssyg i gerningsøjeblikket, og om han er egnet til straf. Eksperterne fandt, at manden ikke var sindssyg og derfor kan straffes efter normale paragraffer.

Den 46-årige modtog dommen på stedet, mens anklagemyndigheden har 14 dage til at overveje, om man vil anke sagen med påstand om skærpet straf.