Togfører på Kystbanen brød sammen

"Jeg er blevet slået, sparket, spyttet på. Jeg kan ikke mere,” sagde en grædende togfører, der var lige så tæt på sammenbrud som Kystbanens køreplan.

Øresundstogene kørte i perioder i dag kun til Snekkersten. Her blev passagererne henvist til bustransport resten af vejen til Helsingør. Fold sammen
Læs mere
Foto: Carsten Gregersen

Adskillige passagerer oplevede tirsdag, hvordan den kaotiske start på DSBFirsts overtagelse af Kystbanen lægger stort pres på personalet. Da en togfører (togførere arbejder inde i toget, hvor de fx tager sig af billetkontrol og salg af billetter, red.) fik et løsthængende display i hovedet, kastede han det i frustration fra sig. Da en passagerer bad ham tage det med ro, brød han fuldstændig sammen.

Manden lod tårerne få frit løb, mens han forklarede, hvordan han var blevet behandlet af passagerer, der lod deres frustration over de enorme forsinkelser gå ud over togpersonalet.

Senere på togrejsen søgte en passager at komme med nogle trøstende ord til togføreren. ”Er det personalemangel, der er problemet?”, spurgte passagereren.

- Det er det hele, der er galt, svarede togføreren, mens gråden atter pressede sig på.

- Det er personalemangel, det er en køreplan, der er fuldstændig urealistisk, sagde togføreren, pustede i sin fløjte, lukkede dørene og kørte videre i sit stærkt forsinkede Øresundstog.

Togførerens reaktion kommer på tredjedagen efter driften af kystbanen overgik til det nye selskab DSBFirst. Bortset fra første dag, der var en rolig søndag, har de første dage været præget af store forsinkelser og aflyste tog.

Kørte kun til Snekkersten
I myldretiden både mandag og tirsdag kørte Øresundstogene i perioder kun til Snekkersten. Her blev togene tømt for passagerer, der måtte lade sig transportere det sidste stykke i busser, der kørte i pendulfart mellem Snekkersten og Helsingør.

Andre tog standser slet ikke
I Snekkersten raser passagerne i forvejen over, at den nye kørerplan indeholder tog, der slet ikke standser i byen, som er den sidste station inden Helsingør. Snekkersten station benyttes af mange passagerer fra Helsingør, der kører i bil til Snekkersten, som har gode parkeringsfaciliteter.

Tirsdag var Øresundstogene yderligere plaget af signalproblemer på Nørreport Station. Forsinkelserne blev efterhånden så store, at man opgav at give information om næste afgang.

"Øresundstogene er stærkt forsinkede,” var den lakoniske meddelelse. Ind imellem dog med en faktuel meddelelse som: ”Næste tog mod Nivå er aflyst.”

Mangel på rutine
I DSBs personaleblad DSBidag, gives manglende rutine skylden for problemerne mandag.

- Problemerne, der koncentrerede sig om Kastrup- og Kystbanen opstod ved driftsstart kl. 5 og skyldes især vanskeligheder som følge af manglende rutine i DSBFirst, oplyser vicedirektør i DSBFirst, Esben Norup, til bladet.