Togdriften ramt af jordskred - Beredskabsstyrelsen arbejder stadig på fuld kraft

Det værste er slut, men Beredskabsstyrelsen arbejder fortsat på fuld kraft for at fjerne vand i Jylland.

Natten til søndag d.27.12 2015 regnede det kraftigt i flere dele af Danmark. Sundby Metrostation fik store mængder regn, billedet viser stationen ud mod Ørestads Boulevard ccc Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Oegendal

København: Mens regnen er stilnet af, fortsætter Beredskabsstyrelsen med at arbejde på fuld kraft. Flere steder er vandet fjernet, men det betyder blot, at indsatsen forstærkes de steder, der fortsat er under vand.

Det fortæller operativ talsmand i Beredskabsstyrelsen Lars Schou til Ritzau.

»Vi har stadig 130 mand ude at pumpe, det er bare andre steder. Vi pumper ved Taulov, men er færdige i Graasten, Tønder og Haderslev. Så vi flytter bare rundt på pumperne,« siger Lars Schou og fortsætter:

»Så vi har stadig alle mand ude at rulle for at pumpe.«

Dermed er næsten alle Beredskabsstyrelsens pumper på arbejde. Det drejer sig om 28 store pumper, der kan flytte 6200 liter vand i minuttet samt 45 mindre pumper, der kan flytte 2400 liter vand i minuttet.

Derudover er tre store og fire mindre pumper fra Bornholm flyttet til Sjælland for at stå klar, hvis der skulle opstå behov.

»Det gør vi for ikke at være helt blottet på Sjælland, hvis behovet skulle opstå,« siger Lars Schou.

På trods af, at der stadig bliver pumpet for fuld kraft, kan Lars Schou og Beredskabsstyrelsen se lys for enden af den regnvåde tunnel.

»Centret i Haderslev, der er tættest på, mener, at det begynder at lette nu. Vi håber, vi er færdige i morgen en gang, hvis det holder tørvejr,« siger Lars Schou.

»Men man ved jo aldrig i vores branche.«

Danmark blev lørdag og søndag ramt af store mængder regn, der har givet oversvømmelser og trafikproblemer i specielt Jylland. Alene frem til lørdag aften faldt der 41 millimeter regn i Aabenraa. Søndag fortsatte regnen flere steder.

De massive mængder regn over weekenden er skyld i, at togdriften søndag indstilles mellem Vejle og Jelling.

Det skyldes et jordskred i nærheden af Jelling, oplyser Banedanmark og DSB søndag eftermiddag.

»Togbusser erstatter togene mellem Vejle og Jelling indtil videre: Vi kan i øjeblikket ikke køre mellem Vejle (...),« skriver DSB på det sociale medie Twitter.

Indtil videre er der indsat togbusser, som erstatter togene, og først i løbet af mandagen bliver der taget stilling til, om togdriften kan genoptages.

»Det tager lang tid at komme ud, så vi kan arbejde på stedet. Der er utroligt meget vand i området,« siger Anne Nielsen, sektionschef i Banedanmark.

Derudover har motorvejen ved Taulov har været lukket hele søndag.

Det er langt fra første gang i år, at Beredskabsstyrelsen har måttet reagerer på store, pludselige vandmængder.

»Det bliver mere og mere. Der kommer nok ikke mere vand samlet, men det kommer over kortere perioder,« afslutter Lars Schou.

/ritzau/