Tørklæde kendt i Hjemmeværns-top

Forud for, at muslimsk kvinde begyndte i Hjemmeværnet, blev hendes tørklæde vurderet i Totalforsvarsregion København, som fandt, at det ikke ville være til gene for hendes opgaver.

27-årige Maria Mawla har fået at vide, at hun enten må droppe tørklædet eller karrieren i hjemmeværnet. Fold sammen
Læs mere
Foto: TV2

Den fejl, som Hjemmeværnets politiske chef, kommitteret Ulrik Kragh søndag udpegede som årsag til, at en 27-årig muslimsk kvinde fik lov til at gennemføre hjemmeværnets grunduddannelse, er tilsyneladende sket på et relativt højt niveau.

Forud for, at kvinden, Maria Mawla, startede på grunduddannelsen i Jægerspris, blev uddannelseslederen på stedet nemlig ringet op af en foresat fra Totalforsvarsregion København. Det forklarer uddannelsleder, kaptajn Lennart Larsen.

- Jeg blev ringet op af en foresat og fik at vide, at nu kom der en kvindelig muslim med tørklæde, og om der var nogen problemer med det. Sådan noget med, om ABC-masken passer tæt, og om hun kan sigte på skydebanen, siger han.

Han forklarer, at det ikke var op til ham at tage stilling til, om det var foreneligt med hjemmeværnets uniforms-regler, at hun gik med tørklæde, men blot om der var nogen tekniske problemer forbundet med det.

Så du fik at vide, at hvis der ikke var nogen tekniske problemer, så var det ok med tørklædet?

- Ja. Så var der ingen indsigelser mod det. Og som ansvarlig for uddannelsen har jeg ikke noget at sige til, at hun gik rundt med tørklæde på - rent teknisk og i forhold til undervisningen, siger han.

Hjemmeværnets politiske chef, Ulrik Kragh, begrundede søndag beslutningen om, at Maria Mawla ikke kan fungere i Hjemmeværnet iført tørklæde med, at det ikke er en del af uniformen. Yderligere er der et sikkerhedsaspekt forstået på den måde, at hjemmeværnssoldater skal være ens klædt, så man ikke kan udpege enkeltindivider på grund af påklædningen.

Ulrik Kragh har yderligere forklaret, at beslutningen om at tillade tørklædet ikke har været vendt på ledelsesniveau.

Totalforsvarsregion København er en af Hjemmeværnets fem regioner og har til huse på Kastellet i København. Samme sted som Hjemmeværnskommandoen, der er Hjemmeværnets øverste enhed.

/ritzau/