Tømmerup-præst: Ingen skal have ondt af mig

Præst tiltalt for at have forgrebet sig på børn har »aldrig mødt mere empatisk menneske end en konfirmandpige«, forklarer han i byretten.

ARKIV. Tømmerup kirke og byskilt fotograferet den 3. juni 2017. Retten i Holbæk finder fredag en tidligere præst skyldig i overgreb på børn og unge, skriver Ritzau fredag den 10. november 2017.. (Foto: Bax Lindhardt/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tilgivelse og anger har sin plads i kirken - ikke i byretten - vil de fleste nok sige. Alligevel var der elementer af både anger og bøn om tilgivelse at spore i den 47-årige Tømmerup-præsts sidste ord mandag ved Retten i Holbæk.

»Det har aldrig været min hensigt at gøre nogen mennesker noget ondt. Jeg ved godt, og jeg erkender, at jeg har overtrådt nogle grænser, sagde han blandt andet.«

Og at der er overtrådt grænser, det kan ingen være i tvivl om. Præsten er kendt skyldig i at have forgrebet sig på otte børn. En pige og syv drenge.

Set i det lys kunne det nok i nogens øjne virke en smule upassende, at præsten valgte at bruge en del af sine sidste ord i retten på - om ikke at forsvare så i hvert fald at forklare - sine handlinger.

Pigen forgreb han sig på fem gange. Der var tale om både anale og vaginale samlejer. Hun gik til konfirmationsforberedelse hos præsten. Det var sådan de mødtes.

Hun er under sagen afhørt for lukkede døre. Men det er under mandagens retsmøde kommet frem, at hun stadig er betaget af præsten.

Det er dog flintrende ligegyldigt i lovens optik. For hun var kun 13 år, da den voksne mand gik i seng med hende igen og igen. Og den slags er forbudt.

Alligevel gjorde præsten med gråd i stemmen rede for, hvordan han aldrig nogensinde havde mødt et mere kærligt og empatisk menneske end den 13-årige pige.

Derudover lagde præsten i sin tale vægt på, hvor belastende sagen havde været for ham selv.

»Det er ikke nogen hemmelighed, at det sidste halvandet år har været svært. Især de seneste uger. Men jeg forventer ikke, at nogen skal have ondt af mig,« sagde han blandt andet.

»Det har været svært at lytte til vidneudsagn, som ligger så langt fra, hvordan jeg selv har oplevet det, lød det videre fra præsten.«

Dommere og nævninger har trukket sig tilbage for at votere i sagen. Anklagemyndigheden kræver 12-14 års fængsel. Forsvarsadvokat Ulrik Sjølin mener, at fire et halvt år vil være passende.

Der falder dom i sagen på onsdag.

/ritzau/