Tøger: Altså har vi ikke stjålet

Med dagens forlig står det fast, at Politiken ikke krænkede jægerbogs-forlagets ophavsret, mener chefredaktør Tøger Seidenfaden. Der er indgået en almindelig vederlagsaftale på efterbevilling.

Foto: Linda Henriksen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For Politikens chefredaktør, Tøger Seidenfaden, slår dagens forlig med forlaget People's Press én ting fast: Politiken krænkede ikke ophavsretten, da avisen den 16. september udgav hele den omstridte bog "Jæger - I krig med eliten" som særtillæg.

Bog-tillægget fik løssalget af Politiken til at eksplodere. Til gengæld har Politiken nu forpligtet sig til at betale et vederlag til forlaget, præcis som man gør, når man køber fotografier og tekster af f.eks. freelancere, siger Tøger Seidenfaden.

Beløbets størrelse - også f.eks. hvor mange cifre, det skal måles i - er dog hemmeligt:

"Forlag ønskede ikke medansvar"
- Jeg synes, det har været et fuldstændig rimeligt vederlag situationen taget i betragtning. Det er jo ikke så ofte, man udgiver en hel bog. Det, jeg har været optaget af, er at få fastslået, at vi ikke har krænket forlagets ophavsret. Visse kommentatorer, bl.a. i Berlingske Tidende, har sagt, at vi skulle have stjålet bogen. Men der foreligger altså nu en helt normal vederlagsaftale efter ønske fra både forlag og os. Så det om tyveriet er en mytologi, der er opstået og intet har på sig. Hvis det var tilfældet, skulle dette hedde en erstatningssag, siger Tøger Seidenfaden.

Han siger, at det eneste, der adskiller denne vederlagsaftale fra normalen er, at den ikke kunne indgås før publicering:

- Vi ventede ikke, fordi det havde en stor offentlig interesse. Det er ren nyhedstankegang. Forlaget ønskede ikke på det tidspunkt at tage medansvar for vores handling, derfor kunne vi ikke indgå en aftale den dag, siger Tøger Seidenfaden.