Tobak hitter hos unge: »Forebyggelsesmæssigt er vi ude i noget nær en katastrofe«

Talrige sundhedskampagner og væmmelige billeder på smøgpakkerne skræmmer ikke ungdommen væk fra røgen. Tværtimod viser en undersøgelse, at der hver dag er 40 unge under 18 år, som tænder op i et fast forhold til den udskældte uvane.

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: JØRGEN JESSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er dyrt, det er farligt, og sundhedsmyndighederne ligger mildest talt ikke på den lade side, når det kommer til at advare mod tobaksrøgens dødbringende metier. Alligevel skorter det ikke på nye kunder i tobaksbutikken, viser en analyse fra Statens Institut for Folkesundhed, SDU.

Faktisk stempler i gennemsnnit 40 helt unge under 18 år hver eneste dag ind på markedet, viser tallene, som er noget af en aha-oplevelse for forskerne bag analysen.

»Man har i så mange år forsøgt at forebygge, at især børn og unge overhovedet skulle begynde at ryge, så 40 nye rygere om dagen er utroligt mange. Forebyggelsesmæssigt er vi ude i noget nær en katastrofe,« siger professor Janne Tolstrup, Statens Institut for Folkesundhed, i en pressemeddelse.

Festsmøgen baner vejen

De fleste nye rygere begynder at ryge lejlighedsvist, det vil sige, at de i starten tager sig en smøg i ny og næ for eksempel til fester, eller når de er sammen med vennerne, tilføjer professoren.

»Der er selvfølgelig ingen unge, der starter med at være storrygere og ryge en pakke om dagen. Alligevel er der grund til at være bekymret, for vi ved, at rygning er stærkt vanedannende. Mange har svært ved at holde op, når de først er begyndt,« siger Janne Tolstrup.

Stor forskel på unges rygevaner

Blandt gymnasieelever er der ifølge analysen 12 procent, der ryger på daglig basis, mens 34 procent gør det af og til eller sjældent. På erhvervsuddannelserne er der 37 procent, som ryger hver dag, mens 20 procent ryger af og til eller sjældent.

Gymnasieelever, der ryger dagligt, ryger i gennemsnit 9,3 cigaretter om dagen, mens dagligrygere på erhvervsskoler i gennemsnit tænder 15,2 smøger dagligt.