To unge og upåvirkede terrordømte

Den langvarige Glasvej-sag med al-Qaeda-forbindelser, TATP-sprængning og bombemanualer har taget sin afslutning, da de to 22-årige hovedpersoner blev idømt henholdsvis tolv og syv års fængsel for forsøg på terrorisme.

Retten i Glostrup var godt beskyttet under domsafsigelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Rune Evensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der var ikke mange følelser at spore i ansigterne på de to 22-årige terrortiltalte fra Glasvej-sagen, da de i går morges blev ført ind i en propfyldt retssal i Glostrup, hvor deres skæbne skulle afgøres.

Udenfor havde politiet lagt en jernring om retsbygningen. De massive sikkerhedsforanstaltninger har generelt præget sagens over tyve retsmøder, men i går syntes politiopbuddet om muligt mere omfattende. De mørkeblå politi-transitter holdt side om side foran retten, betjente bevæbnet med maskingeværer vogtede hvert eneste hjørne, og på togskinnerne bag bygningen sonderede hundeførere og deres firebenede makkere terrænet.

Indenfor var stemningen langt mindre højspændt. I deres sædvanlige afslappede tøj, den ene med kasketten lidt på skrå, lænede de to unge sig uberørte tilbage i sæderne. Spejdede sporadisk ud over tilhørerpladserne, hvor familie, venner og bekendte – heriblandt flere frifundne fra Glostrup-sagen – sad blandt det enorme presseudbud. Ventede på, at Danmarks tredje sag om forsøg på terrorisme, hvor de har spillet hovedrollerne, skulle afgøres.

Og de fastholdt de udtryksløse ansigtsfolder, da retsformanden kort efter udløste spændingen:

»Hammad Khürshid og Abdoulghani Tokhi er skyldige,« lød det fra dommer Marianne Caft.

Det syntes ikke at komme som nogen egentlig overraskelse for dem, at de tre dommere og seks nævninge mente, at de var skyldige i forsøg på terrorisme efter straffelovens strengeste paragraf. Dog var der ikke helt enighed om Abdoulghani Tokhis skyld – en af nævningene fandt det ikke bevist, at han havde til hensigt at begå terror, men flertallet bestemte.

Et par timer senere var det igen flertallet blandt dommere og nævninge, der fastsatte straffen. Mens Hammad Khürshid, som den utvetydige hovedmand, blev idømt tolv års fængsel, fik Abdoulghani Tokhi syv års fængsel for sin mere underordnede rolle, men blev samtidig udvist af Danmark for bestandigt, qua sit afghanske statsborgerskab.

Igen var der ikke helt enighed i nævningetinget – mindretallet var imod udvisningen, nogle få var for mildere fængselstraffe og igen få var for strengere straffe. Anklageren, vicestatsadvokat Anders Riisager, havde egentlig krævet over tolv års fængsel til Hammad Khürshid, men var godt tilfreds med, at retten dømte i overensstemmelse med den bevisførelse, som anklagemyndigheden har fremlagt i sagen.

»Retten lægger til grund, at der har været kontakt til al-Qaeda, og at Hammad Khürshid har været i træningslejr i Waziristan. Straffen har lagt sig op af det niveau, som Højesteret lagde i Vollsmose-sagen (hvor hovedmændene fik tolv års fængsel, red.), så det tager vi til efterretning,« sagde han efter dommen.

Hammad Khürshids forsvarsadvokat Niels Forsby mente derimod, at straffen var for hård – også sammenlignet med Vollsmose-sagen.

»Hvis man overhovedet går ind på, at det er et terroristisk kriminelt forløb, så er man i denne sag ikke så langt fremme, som de var i Vollsmose-sagen. Når det er fjernere forberedelseshandlinger, så skal det også komme til udtryk i en mildere straf,« argumenterede han.

Forsvarsadvokaten meddelte med det samme i går, at dommen for hans klient vil blive anket til landsretten, der så påny skal vurdere både skyldsspørgsmål og straf. Forsvarsadvokat Anders Boelskifte og hans klient Abdoulghani Tokhi udbad sig i går betænkningstid, men vil i dag tage stilling til, om de også anker dommen. Ifølge advokaten var det i høj grad udvisningen, der tynger hans klient og hans familie.

»At blive udvist fra det land, hvor man har haft hele sin opvækst, og at få at vide, at man aldrig mere kan sætte sine ben her, det må opfattes som en meget hård sanktion. Han har ingen reel tilknytning til Afghanistan, så det er en helt forfærdelig situation for ham,« fastslog advokaten.

Uden for retsbygningen, under en regntung grå himmel, stimlede venner og bekendte sammen i små grupperinger og diskuterede dagens dom og netop udvisningen. Familien hastede væk fra de rullende kameraer, og kort efter fik dagens hovedpersoner – Danmarks to nye terrordømte – en højlydt exit, da de med hvinende sirener blev kørt bort i to pansrede politikøretøjer. Tilbage til deres fængselsceller.