To unge danskere skal til forsknings-VM

De skarpeste unge hjerner fra hele verden mødes i disse dage i Los Angeles for at dyste på ideer og videnskab, som skal løse fremtidens udfordringer. Danmark sender to håbefulde forskerspirer.

Forskerspirerne Emilia Wodzka og Alexander Mørch er oppe imod tusindvis af kvikke, unge hoveder i en konferencesal i Los Angeles, hvor dysten står om at lyse mest op på den naturvidenskabelige stjernehimmel. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

LOS ANGELES: Verdens største videnskabskonkurrence for unge forskere med deltagere fra over 70 forskellige lande, Intel ISEF, løber i disse dage af stablen i solbeskinnede Los Angeles. Her dyster 1.700 unge forskere om beviset på, at deres videnskabelige projekt er verdens bedste. To af de i alt 1.700 deltagere er danskere. De håber på at kunne forføre dommerpanelet med deres to projekter, som i al beskedenhed henholdsvis forsøger at besvare spørgsmålet om, hvordan livet på jorden opstod, samt hvordan el-bilers batterier kan gøres mere effektive.

Alexander Mørch på 19 år er den ene af de to danske deltagere. Hans projekt tager hul på et meget stort mysterium, nemlig hvor livet kommer fra.

»Vi er en lille planet ved en lille stjerne i udkanten af vores galakse. Vi skylder os selv at finde ud af, hvor vi kommer fra, og om vi er unikke som livsform i universet,« forklarer Alexander Mørch om, hvorfor han først fattede interesse for sit projekt, hvor han forsøger at finde livets grundlæggende byggeklodser i galaktiske støvskyer.

Alexander sikrede sig billetten til Intel ISEF, da han vandt førstepræmien i den danske videnskabskonkurrence Unge Forskere i kategorien »Life Science«.

»Det er utrolig bekræftende at få mit projekt med til Intel ISEF. Feltet, jeg forsker i, er meget nyt. Det er svært at vide, hvilken vej man skal gå. Dette er en bekræftelse af, at jeg er gået i den rigtige retning, og at jeg har gjort mit arbejde godt,« fortæller Alexander Mørch.

Den anden danske deltager hedder Emilia Wodzka. Hun er 19 år gammel og tog ligeledes en førstepræmie med hjem fra den danske Unge Forskere-konkurrence – i kategorien »Teknologi«. Emilias projekt gransker lithium-luft-batterier til elbiler med henblik på at gøre batteriets levetid længere.

»Det betyder ret meget for mig at have fået muligheden for at udvikle mit eget forskningsprojekt. Jeg har fået et stort faglig udbytte og arbejdet sammen med fantastisk dygtige mennesker,« fortæller Emilia Wodzka.

Videnskabens rockstars

Trods deres imponerende projekter spår de to danske deltagere ikke sig selv de store vinderchancer. Det er nemlig verdenseliten i videnskab, de er oppe imod.

De to danske deltagere står side om side med tusindvis af unge hoveder i en kæmpe konferencesal i Los Angeles. Hver deltager har sin egen lille bod, hvorfra de kan vise deres projekt til interesserede forbipasserende. At det er blomsten af ung videnskab, som de to danskere er oppe imod, bevidner de mange forskellige projekter. Her kan man således finde alt fra robotteknologi til nye eksperimentelle former for kræftbehandling.

»Det her er fremtidens rockstars inden for naturvidenskab. De her unge kommer til at løse problemer inden for klimaforandringer, bæredygtighed og overbefolkning,« fortæller projektleder for Unge Forskere, Sune Gylling Æbelø, adspurgt om, hvilken størrelse Intel ISEF er.

Han spår dog de danske deltagere en smule bedre odds, end de selv gør.

»Jeg tror bestemt, at vores deltagere har en chance for at vinde noget. De fik begge præmier ved EUCYS (EU-Kommissionens videnskabskonkurrence. red). Men man skal på den anden side heller ikke stikke sig selv blår i øjnene, det er virkelig »the tough kids«, de er oppe imod her.«

Men selv om det er videnskabens hårde drenge og piger, som begår sig i Intel ISEFs haller i disse dage, er det ikke altid den hårde videnskab, som snupper alle præmierne. Det forklarer dommer ved Intel ISEF og Senior Vice President ved The Franklin Institute, Frederic M. N. Bertley.

»Det vigtigste for mig er præsentationen. De unge skal vise mig som dommer, at de kan se perspektiverne i deres forskning, altså hvad den kan føre til. For mig er det desuden vigtigt, at de har tænkt over, hvordan deres forskning kan gavne samfundet,« siger Frederic M. N. Bertley. Han tilføjer, at han synes, at alle projekterne er fænomenale.

Præmier eller ej

Men der er også andre perspektiver i konkurrencen end bare præmier og hæder. Konkurrencen er en smeltedigel af kulturer, kolleger og videnskab, som kan danne fundament for fremtidige samarbejder og karrierer.

Derfor vil turen da heller ikke være spildt for Alexander og Emilia, hvis de må tage tomhændede hjem til Danmark igen.

»De folk, som står omkring mig nu, kommer fra lande, hvor deltagerne til konkurrencen vælges ud blandt tusindvis af projekter. Det er et utrolig højt niveau, og det netværk er vi blevet en del af,« fortæller Alexander Mørch.

»Det, der betyder noget for mig, er mødet med de andre forskere, og at jeg får lov at arbejde videre på mit projekt,« supplerer Emilia Wodzka.

Ud over hovedpræmien på 75.000 dollar uddeles der også sponsorpræmier til 600 prisværdige videnskabsprojekter. Disse omfatter pengepræmier og rejser. I alt uddeles der præmier for fem millioner dollar.

Berlingske var inviteret til

Los Angeles af Intel.