To ud af tre kontanthjælpspar er ikke-vestlige indvandrere

Ikke-vestlige indvandrere er overrepræsenterede i statistikken blandt par, hvor begge er på kontanthjælp, konkluderer analyse fra Agenda.

RB plus. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

I de fleste familier i Danmark, hvor både moren og faren er på kontanthjælp, har parret ikke-vestlig baggrund. Det viser en analyse fra Dansk Arbejdsgiverforenings nyhedsbrev Agenda.

Faktisk udgør andelen af ikke-vestlige par to tredjedele af det samlede antal familier, hvor begge forældre er på kontanthjælp. En andel, som tilmed har været stigende de sidste tre år, viser DA’s udregninger.

I 2013 var der i Danmark 3.500 par, hvor begge parter havde en ikke-vestlig baggrund og var på kontanthjælp. I 2017 var det tal steget til 5.700 par. I samme periode var antallet af kontanthjælpspar, hvor begge parter havde en dansk baggrund faldet fra 2.750 til 2.300.

En del af årsagen til stigningen i andelen af ikke-vestlige indvandrere blandt kontanthjælpsoarrene skyldes, ifølge DA, en generel stigning i antallet af indvandrere fra ikke-vestlige lande i befolkningen. Mens antallet af personer med dansk oprindelse, som er i den arbejdsdygtige alder er faldet med 33.400 i perioden fra 2013-2017, er antallet af ikke-vestlige indvandrere steget med 49.600 personer.

Det svarer til en stigning i antallet af ikke-vestlige indvandrere på 21 pct., hvilket dog stadig er mindre end stigningen i andelen blandt kontanthjælpsparrene.

»Det stigende antal ikke-vestlige indvandrere kan derfor forklare noget af, men ikke hele stigningen i antallet af ikke-vestlige kontanthjælpspar,« konkluderer DA.

Analysen giver imidlertid ikke andre bud på, hvad de resterende årsager til stigningen kan være.