To personer kræver erstatning for ulovlig tilbageholdelse foran Israels ambassade: »Politiet kan godt lave fejl«

I en sjælden sag om ytringsfrihed og ulovlig tilbageholdelse har Københavns Politi allerede erkendt sin fejl. Sagen, der vækker minder om Tibetsagen, har udviklet sig, og de forurettede kræver nu erstatning.

 
Asham Nadeem filmede hele episoden foran den israelske ambassade, hvor han og en veninde blev tilbageholdt i omkring 20 minutter. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tirsdag i sidste uge kørte Asham Nadeem sammen med en veninde ud til Israels ambassade på Lundevangsvej i Hellerup.

Her ville Asham Nadeem, der er politisk aktiv og praktikant i partiet Frie Grønne, tage et billede til sin Instagram-profil, mens han holdt et skilt med ordene »Free Palestine«.

Umiddelbart efter kom en betjent hen mod venneparret. Ifølge Asham Nadeem tilkalder betjenten forstærkninger, kort efter at han bliver opmærksom på dem. Betjenten ville vide, hvem de var, og hvad de lavede på stedet. Han bad også om identifikation på de to og spurgte, hvad de skulle bruge billedet til.

Kort efter dukkede betjentens kolleger op. De stillede sig rundt om Asham Nadeem og hans veninde, der tilbød at forlade stedet. Det fik de at vide, at de ikke måtte. Seancen har de to optaget på video.

»Vi får ikke noget at vide om, hvorfor vi er tilbageholdt, og det er tydeligt at se, at vi er blevet tilbageholdt uden belæg,« siger Asham Nadeem.

Efter godt 20 minutter fik venneparret lov til at forlade stedet.

Episoden, som er kommet frem i offentligheden gennem omtale i radioprogrammet »Reporterne« på 24syv, er blevet kritiseret af flere juraprofessorer. Jens Elo Rytter, der er professor i forfatningsret på Københavns Universitet, siger blandt andet i radioprogrammet:

»Jeg synes, kernen i den her sag er, at to unge mennesker på offentligt område laver en fuldstændig lovlig manifestation af et synspunkt og derefter bliver tilbageholdt af politiet. Jeg har umiddelbart svært ved at se grundlaget for deres tilbageholdelse.«

I radioprogrammet optræder også ledende politiinspektør ved Københavns Politi Peter Dahl. Han forklarer, at hændelsen godt kan opfattes som en tilbageholdelse, og at han »er på bølgelængde med«, at hændelsen kan munde ud i erstatning. Faktisk opfordrer han de unge mennesker til at henvende sig til politiet med henblik på at få erstatning.

Det har Asham Nadeem og veninden nu gjort gennem advokat Marc Stounberg:

»Jeg har i dag (onsdag, red.) skrevet til Københavns Politi og bedt dem om at indbringe den her frihedsberøvelse til Københavns Byret, med henblik på at en dommer skal tage stilling til, om frihedsberøvelsen var lovlig. Og hvis den ikke var lovlig, så med henblik på at mine klienter kan få erstatning og en godtgørelse for indgrebet i deres forsamlings- og ytringsfrihed,« siger Marc Stounberg.

Mindelser til Tibetsagen

Asham Nadeem siger i dag til Berlingske, at han og veninden ikke i første omgang klagede over hændelsen fra sidste uge, fordi de ikke troede, der ville komme noget ud af det.

»Det var ikke vores ønske at søge erstatning, fordi vi ikke forventede, at der ville ske noget, hvis vi indberettede sagen. Men fordi politiet har sagt, at vi bør gøre det, så har vi valgt at gøre det. For at vise konfliktens vigtighed, og for at vise, at politiet godt kan begå fejl. Det har ikke noget med penge at gøre, det handler om det principielle,« siger Asham Nadeem.

Advokat Marc Stounberg mener også, at sagen er principiel:

»Det er politiets opgave at beskytte de her meningstilkendegivelser. Vi lever i et demokratisk samfund, hvor det er vigtigt, at borgerne ikke er bange for stille sig frem og ytre en politisk holdning. Så at man bliver tilbageholdt af politiet uden begrundelse, når man gør det, synes jeg faktisk er et væsentligt indgreb,« siger Marc Stounberg og tilføjer:

»På baggrund af Tibetsagen skulle man måske synes, at der burde være en vis opmærksomhed hos politiet om de rettigheder, der gælder, når man stiller sig op for at ytre en holdning.«

Tibetsagen handler kort fortalt om, at kritiske demonstranter under et kinesisk statsbesøg i 2012 blev gemt væk af politiet. Ligeledes konfiskerede politiet demonstranternes tibetanske flag. Hændelserne har siden været undersøgt af den såkaldte Tibetkommission, som i første omgang afsluttede sit arbejde i 2017.

I 2018 blev den daværende regering og opposition så enige om at genåbne kommissionen, fordi der var e-mail, som ikke var blevet udleveret i første omgang – og fordi en række pensionerede politifolk offentligt fortalte, at den slags havde været praksis så langt tilbage som 1995. Marc Stounberg mener, at der er en sammenhæng mellem sagerne.

»Dengang var det kineserne, og nu er det så israelerne. Men der må vi bare sige, at vi er på dansk grund. Og så kan det godt være, at israelerne eller kineserne ikke synes, at det er så dejligt, at der er nogen, der er uenige med deres regeringer, men det har vi nu engang ret til i Danmark. Og det hensyn skal politiet vægte – ikke hensynet til fremmede magter,« siger Marc Stounberg.

Tibetsagen handler kort fortalt om, at kritiske demonstranter under et kinesisk statsbesøg i 2012 blev gemt væk af politiet. Ligeledes konfiskerede politiet demonstranternes tibetanske flag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dennis Lehmann/Ritzau Scanpix (arkiv).

Kort tidshorisont

Københavns Politi har fem dage til at håndtere sagen – ellers skal den indbringes for byretten. Marc Stounberg har ikke opgjort, hvor meget hans klienter kræver i erstatning, men han fortæller, at de forurettede i Tibetsagen fik 20.000 kroner, som følge af at deres ytringsfrihed var blevet krænket.

»Det var alene, fordi de blev forhindret i at ytre sig og altså uden frihedsberøvelse. Og frihedsberøvelse kører efter nogle helt faste takster. Så det bliver nok en kombination af en fast takst, og så noget lignende det beløb, der blev tilkendt i Tibetsagen,« siger Marc Stounberg.

Berlingske har henvendt sig til Københavns Politi for en kommentar til hændelsen. Københavns Politi henviser til interviewet med Peter Dahl hos 24syv, og fortæller, at det derudover ikke er muligt med yderligere kommentarer, fordi de forurettede har indledt en erstatningssag.

Derudover oplyser Københavns Politi, at det er administrativt muligt for parterne at finde en løsning på erstatningsspørgsmålet uden om domstolene, såfremt der kan opnås enighed.