To nye studier: Drik kaffe og lev længere

To nye studier slår fast: Kaffe er godt, hvis du har planer om at blive gammel.

Drik du bare mere kaffe. To nye studier viser, at den populære, sorte væske forlænger livet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvad er bedre end morgenkaffe? Det er der måske ikke ret meget, der er. To nye studier viser nemlig, at kaffe kan forlænge livet. Det skriver CNN.

Det ene studie spurgte flere end 520.000 europæere i ti lande. Og her var svaret klart: Kaffe er livsforlængende. Studiet er foretaget med bidrag fra universiteter og hospitaler i hele Europa. Også med bidrag fra bl.a. Aarhus Universitet og International Agency for Research on Cancer i Lyon.

Det andet studie er mere fokuseret. Her fokuserer man hovedsageligt på mennesker, der ikke er hvide. Over 185.000 afrikanere, indfødte amerikanere, folk fra Hawaii, japanere og sydamerikanere og til sidst også nogle hvide. Her var svaret det samme. Kaffe forlænger levetiden. Studiet er udført af tre amerikanske universiteter heriblandt National Cancer Institute i Maryland, USA.

I studiet viste det sig også, at folk, der drak to til fire kopper om dagen, havde en 18 procent lavere risiko for tidlig død sammenlignet med personer, der ikke drikker kaffe.

Veronica Wendy Setiawan var forsker på sidstnævnte studie. Hun er professor i forebyggende medicin på USCs Keck School of Medicine, og hun siger:

»Alle disse mennesker har forskellig livsstil. De har meget forskellige kostvaner og forskellige modtageligheder - og vi finder stadig lignende mønstre.«

Det europæiske studie viste bl.a., at kaffe har en god effekt mod leversygdomme, kræft hos kvinder og sågar modvirker selvmord hos mænd. Kaffen modvirker også diabetes og risiko for hjerteanfald, skriver de.