To ministre i samråd: Det havde været bedre, hvis udrejste danske jihadister var faldet i kamp

Justitsminister Søren Pape Poulsen og udenrigsminister Anders Samuelsen var onsdag i samråd for at svare på, hvorvidt det er muligt, at danske udrejste jihadister kan retsforfølges og afsone en eventuel straf lokalt. Begge mener, at Danmark fortsat skal afsøge mulighederne for en international domstol.

Danmark skal fortsat afsøge mulighederne for, at udrejste jihadister kan retsforfølges og efterfølgende afsone en eventuel straf lokalt. Det er justitsministeren og udenrigsministeren enige om. Fold sammen
Læs mere
Foto: Reuters/Ritzau Scanpix

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og udenrigsminister Anders Samuelsen var onsdag formiddag indkaldt i det første af to samråd, der omhandler retsforfølgelse af udrejste jihadister med dansk statsborgerskab.

Her redegjorde ministrene – på opfordring af Nick Hækkerup (S) og Trine Bramsen (S) – for »muligheder for, at syrienskrigere med dansk statsborgerskab ikke hentes til Danmark, men retsforfølges og afsoner eventuel idømt straf lokalt«.

Justitsministeren fastslog, at selv om han ikke ønsker jihadisterne tilbage i Danmark, så er det et faktum, at »vi ikke kan nægte danske statsborgere at komme tilbage – det gælder også fremmedkrigere. Vi kan blive nødt til at tage imod dem, hvis de har dansk statsborgerskab.«

»Det bedste havde været, hvis de var faldet i kamp,« sagde justitsminister Søren Pape Poulsen om de fra Danmark udrejste jihadister, der har kæmpet for terrororganisationen Islamisk Stat.

Derudover er både justitsministeren og udenrigsministeren interesseret i, at der oprettes en international domstol, som kan varetage retsforfølgelsen af jihadister, der har tilsluttet sig Islamisk Stat.

Søren Pape Poulsen forklarede, at regeringen er positiv over for at finde en fælles løsning med andre lande, og at han blandt andet har drøftet mulighederne med »svenske, finske og norske kolleger«.

»Muligheden for at oprette en international domstol har været drøftet mellem Danmark og flere lande. Det bliver en svær og tidskrævende vej at gå, men det er bestemt en dialog, vi fortsat deltager i,« sagde Søren Pape Poulsen.

Udenrigsminister Anders Samuelsen slog fast, at jihadisterne har »vendt Danmark ryggen og kæmpet imod vores værdier. Regeringen har ingen sympati for dem, og de er uønskede i Danmark.«

»Det vil være bedst, hvis de kan retsforfølges og afsone lokalt. Regeringen ser det som vigtigt, at vi sammen med andre lande får afsøgt enhver mulighed for lokale løsninger,« siger Anders Samuelsen. Han påpeger dog, at det er vigtigt »ikke at rejse falske forventninger«, og at der – såfremt jihadister viser sig at kunne retsforfølges uden for Danmark – skal være sikkerhed for retsgarantier.

Afradikalisering

Justitsministeren påpegede på samrådet, at »fremmedkrigere kan udgøre en trussel mod Danmark«, og at det er vigtigt, at jihadisterne bliver retsforfulgt, fordi Danmark ikke skal »give personer, der udgør en sikkerhedsrisiko, mulighed for at rejse frit rundt i andre lande«, fordi de dermed også kan risikere at »ende i Danmark«.

Pape Poulsen fastslog desuden, at »kerneprioriteten er at håndtere sikkerhedstruslen mod Danmark,« og at jihadisterne skal stilles til ansvar for de forbrydelser, de har begået.

Søren Pape Poulsen forklarede, at han ikke kan »gå nærmere ind i PETs (Politiets Efterretningstjeneste red.) indsats på området« om at reducere truslen fra jihadister, men at »der skal gøres noget for afradikalisering – både udenfor og indenfor fængslerne

»Det er et spørgsmål om vores allesammens sikkerhed,« sagde han.

Ifølge Anders Samuelsen er der »endnu ikke fundet egnede løsninger, men det er noget, man arbejder videre med«.

Han understregede derudover, at Danmark ikke kan udlevere personer til lande, hvor der er risiko for dødsstraf, tortur eller lignende. Ifølge udenrigsministeren er der eksempelvis i Irak dødsstraf for at være medlem af Islamisk Stat, hvilket derfor ville forhindre en eventuel udlevering til Irak.

Danske jihadister

Samrådet kommer i kølvandet på længere tids politisk debat om, hvorvidt Danmark skal hjemtage og retsforfølge udrejste jihadister.

En række danske jihadister er allerede varetægtsfængslet in absentia – altså uden at være til stede – og af anklagemyndigheden begæret udleveret til Danmark. Heriblandt Jacob El-Ali, som har kæmpet for Islamisk Stat siden 2013 og er blevet kendt og berygtet for, iført Islamisk Stat-uniform, på billeder at posere med afhuggede hoveder. Han befinder sig angiveligt i Syrien, men vil gerne til Danmark og retsforfølges. Ligeledes vil en anden højtprofileret IS-jihadist, Ahmad El-Haj, der er kendt for at skyde til måls efter billeder af blandt andre Naser Khader og Anders Fogh, gerne tilbage til Danmark. Han er for tiden fængslet i Tyrkiet, og danske myndigheder har anmodet om at få ham udleveret.

Nyligt var der desuden forvirring om, hvorvidt en 20-årig kvindelig dansk statsborger, der har rekrutteret jihadister til Islamisk Stat, var blevet udleveret fra Tyrkiet til Danmark, hvilket flere tyrkiske medier berettede. Hverken kvindens advokat eller chefen for den del af anklagemyndigheden i Københavns Politi, der efterforsker terrorsager, kendte dog noget til dette.