To mænd spionerede mod jødisk skole

I august 2014 fik to mænds mistænkelige adfærd ved den jødiske skole, Carolineskolen, jøder i Danmark til at frygte attentatplaner mod skolen. Ny rapport kortlægger 53 antisemitiske hændelser i 2014.

Sikkerheden omkring den københavnske synagoge og Carolineskolen (herover) er blevet intensiveret efter drabet på vagten Dan Uzan. Nu viser en ny rapport fra Det Jødiske Samfund i Danmark, at man allerede i sommer frygtede et angreb mod den jødiske skole, efter at to »mellemøstligt udseende« mænd havde lusket omkring uden for skolen, hvor de så ud til at orientere sig om sikkerhedsforholdene. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med drabet på vagten Dan Uzan foran synagogen i København er det blevet klart, at der er en meget konkret terrortrussel mod danske jøder. Nu viser det sig, at det jødiske samfund i Danmark allerede i august sidste år frygtede, at der var blevet indsamlet oplysninger til brug for et muligt angreb mod den jødiske skole, Carolineskolen:

»To unge mellemøstligt udseende mænd orienterede sig omkring den fysiske sikkerhed på den jødiske skole i København. De pegede på porten og udpegede sikkerhedskameraerne samt stolperne i vejen, der skal stoppe biler. De stoppede først, da de blev konfronteret af en sikkerhedsvagt.«

Oplysningen fremgår af en ny rapport fra en særlig afdeling af Det Jødiske Samfund i Danmark, AKVAH, der indsamler oplysninger om antisemitiske hændelser. Den offentliggøres med direkte henvisning til drabet på Dan Uzan:

»Da der altså findes en reel terrortrussel mod danske jøder – en trussel som typisk forudsætter en indsamling af oplysninger, før den kan realiseres – finder AKVAH det relevant at offentliggøre informationer om mistænkelig adfærd ved jødiske institutioner i Danmark,« fremgår det af rapporten.

Hændelsen skabte frygt om, hvorfor de to mænd indsamlede oplysninger.

»Vi har rapporteret hændelsen til politiet og PET. Vi vil altid rapportere sådanne hændelser til politiet og PET, hvis vi finder det mistænkeligt,« siger formand for Det Jødiske Samfund i Danmark Dan Rosenberg Asmussen, der ikke ønsker at kommentere hændelsen yderligere. Københavns Politi oplyser, at man har kendskab til hændelsen, som er en del af en undersøgelse af sikkerheden omkring Carolineskolen.

Flere episoder på skolen

»Der er en meget god grund til, at det jødiske samfund reagerer på sådan en hændelse. Vi ved, at det er meget vigtigt at foretage rekognoscering, hvis man planlægger et terrorangreb. Derfor er det meget fornuftigt, at man undersøger, om hændelsen har udgjort en sikkerhedstrussel,« siger terrorforsker Magnus Ranstorp, forskningschef på Forsvarshögskolan i Stockholm.

Gennem de seneste par år har der været en række offentligt kendte episoder på Carolineskolen. I august 2014, samme måned som de to mænd luskede omkring skolen, trængte ukendte gerningsmænd ind i skolegården ved at klippe hul i skolens hegn. Efterfølgende blev der malet graffiti med relation til konflikten mellem Hamas og Israel. I to tilfælde i 2013 gik uvedkommende kvinder ifølge Mosaisk Trossamfund rundt om skolen og tog billeder ind mod skolens grund. Ved to episoder i 2012 blev flere mænd med mellemøstligt udseende opdaget, da de gik rundt om skolen og forgæves prøvede at åbne skolens døre.

Rapporten om antisemitiske hændelser i Danmark, der offentliggøres i dag, beskriver i alt 53 overfaldssituationer, fysisk chikane, trusler, antisemitiske ytringer, diskrimination og hærværk med jøder i Danmark i 2014. Ud over de 53 episoder beskrives to såkaldt »mistænkelige« episoder i et afsnit om »antisemitisme og terrorisme«. Herunder hændelsen ved Carolineskolen og en hændelse fra februar 2014 ved synagogen i Krystalgade i det indre København:

»En sølvgrå Mercedes, der kørte mod ensretningen i gaden ude foran Københavns Synagoge, stoppede ved den ene synagogeport, mens medpassageren tydeligt orienterede sig i forhold til synagogen. Bilen kørte herefter ned til den anden synagogeport, hvor den blev parkeret. Efter kort tid fortsatte bilen videre.«

Generelt er rapporten for 2014 domineret af Gaza-konflikten i sommer, som også førte til tilspidsede tilstande i Danmark.

»Hvis du sammenholder det med antallet af jøder i Danmark, så er det et relativt stort antal hændelser. Det er forstemmende læsning. Det understreger desværre den kedelige tendens, at jøder, uanset hvor de bor, skal holdes ansvarlige for problemerne i Mellemøsten,« siger Dan Rosenberg Asmussen.

Holdningen deles af Cecilie Felicia Stokholm Banke, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) og ekspert i antisemitisme.

»Rapporten stemmer meget godt overens med det billede, vi har fået af situationen igennem de seneste par år. At omfanget af indberetninger af antisemitisme er højt og stigende i hele Europa. Og at der er en sammenhæng mellem Mellemøstkonflikten og antallet af antisemitiske hændelser.«

En »fucking jøde« i IKEA

Cecilie Felicia Stokholm Banke hæfter sig ved en hændelse fra IKEA fra juli 2014, som er beskrevet i rapporten. Her måtte et iransk-jødisk ægtepar ifølge rapporten eskorteres af personale ud af IKEA nord for København, da en gruppe på tre mellemøstligt udseende unge mænd og én etnisk dansk udseende mand ventede truende uden for boligmagasinet på dem. En i gruppen havde fået øje på den jødiske mand, som havde kalot på hovedet, og sagde til de andre: »Der er en fucking jøde i IKEA«.

»Du finder vel næppe noget mere folkeligt sted i Danmark end IKEA. Situationen virker grotesk, men fortæller også noget om, at sådanne hændelser kan ske overalt. Vi har set en generel stigning i Europa i antisemitisme. Det er en problematik, som især er kommet til Europa op gennem 00erne,« påpeger Cecilie Felicia Stokholm Banke.

Dan Rosenberg Asmussen opfordrer til at »konfrontere jødehadet« med henvisning til drabet på Dan Uzan:

»Det tragiske drab må være en øjenåbner for alle om, at når had og fordomme ikke konfronteres, så vokser det og kan i sidste ende føre til, at nogen lever deres had og fordomme ud på den allermest barbariske måde, som vi så for tre uger siden.«