To mænd på 18 og 19 er nu fængslet for at tilslutte sig IS

En dommer i Glostrup fængsler onsdag efter to unge mænd, som politiet mistænker for at ville kæmpe for Islamisk Stat i Syrien. De blev anholdt af tyrkisk politi for to uger siden.

Retten i Glostrup. Arkiv, Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Retten i Glostrup er to mænd blevet varetægtsfængslet på begrundet mistanke om, at de har forsøgt at fremme Islamisk Stats virksomhed.

De to unge mænd blev onsdag eftermiddag fremstillet i grundlovsforhør, da politiet mistænker dem for at ville kæmpe for Islamisk Stat i Syrien. Det mente Dommeren, Anne Berg, ikke, at der var belæg for.

Sigtelsen gik ellers på, at de ville deltage i kampe for Islamisk Stat, og kun subsidiært at ville fremme gruppens virksomhed.

De er henholdsvis 18 og 19 år gamle, og efter sigtelsen var blevet læst op af anklageren, Christina Heering, nægtede de sig begge skyldige i sigtelsen.

Af sigtelsen fremgår det også, at det to er blevet anholdt af tyrkisk politi. Det er formentligt sket fredag den 17. marts, da de er sigtede for indtil den dato at have hensigt til at lade sig hverve til at kæmpe for Islamisk Stat og deltage i kamphandlinger i Syrien. Men dommeren mente ikke, at der var tilstrækkelig begrundet mistanke for, at de vil deltage i kamphandlinger.

De to blev udleveret til Danmark tirsdag, hvor de blev anholdt af Københavns Vestegns Politi kl. 18.

Anklageren begærede lukkede døre til grundlovsforhøret af hensyn til politiets videre efterforskning, hvilket dommeren besluttede at imødekomme på trods af protester fra den fremmødte presse.

Der er tale om to spinkle mænd, der blev ført ind i retslokalet én og én af civilklædte betjente. Den 19-årige bærer en stor, åben dunjakke og har firkantede briller. Den 18-årige har ligeledes overtøj på, da han føres ind i retslokalet. De to bliver placeret med en civilklædt betjent imellem sig, så de ikke kan kommunikere.

Det er advokat Jesper Storm Thygesen og advokat Michael Juul Eriksen, der er de to mænds forsvarere. Efter dommerens kendelse om varetægtsfængsling, lød det ifølge Ritzau, at de muligvis vil kære til Østre Landsret.

Flere straffe mod Syrienskrigere

Ifølge Ritzau har Center for Terroranalyse under PET for nylig vurderet, at i alt cirka 145 personer er rejst til Syrien og Irak for at deltage i kampene for Islamisk Stat. Hver fjerde menes at være blevet dræbt.

Seks unge har i det seneste års tid været varetægtsfængslet netop i en sag om at lade sig hverve af Islamisk Stat.

Mandag kendte Østre Landsret den nu 24-årige tidligere pizzabager skyldig i at have ladet sig hverve til Islamisk Stat, som han også vil give 20.000 kr. Det er den første straffesag om en syrienskriger. Landsretten stadfæstede den afgørelse, som Retten i Glostrup nåede frem til i juni 2016. Fredag bliver hans straf endeligt fastsat.

LÆS MERE