To mænd fængslet for at sende drone-udstyr og termiske kameraer til Islamisk Stat

Københavns Byret har varetægtsfængslet to mænd, som står sigtet for at have hjulpet Islamisk Stat med teknisk udstyr til terrorbrug. En af dem, en 28-årig mand, nægter sig skyldig. Den anden sigtede i sagen er fortsat på fri fod.

Billedet er taget under politiaktionen i Brøndby Strand-kvarteret torsdag den 21. september 2017. Her blev to personer, en mand og en kvinde, anholdt. Manden er fredag fremstillet i grundlovsforhør. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En 28-årig mand fra Brøndby Strand har forsøgt at sende avanceret og ifølge politiet »professionelt« droneudstyr til terrorbevægelsen Islamisk Stat.

Det fremgår af politiets sigtelse fredag eftermiddag under grundlovsforhøret i Københavns Byret, hvor manden blev varetægtsfængslet indtil 17. oktober.

Ifølge anklagen har den 28-årige i butikker i københavnsområdet bl.a. købt seks termiske infrarød-kameraer, seks »tunere« til modtagelse af tv-signal samt ekstra propeller og andre reservedele.

Drone-komponenterne var ifølge politiets sigtelse tiltænkt Islamisk Stat til brug i kamp mod terrorbevægelsens modstandere i Syrien og Irak.

Manden er dermed sigtet for forsøg på medvirken til terror.

Forbrydelsen skal angiveligt være foregået mellem 11. november 2016 frem til anholdelsen.

Den 28-årige - en bredskuldret mand iført orange og blå arbejdsbukser med seler, kasket, termosokker og plastiksandaler - nægter sig skyldig.

En anden mand med tilknytning til Danmark, men som menes at opholde sig i Tyrkiet, er varetægtsfængslet in absentia - altså uden at være tilstede - for angiveligt at have efterspurgt, modtaget og videresendt drone-udstyret til Islamisk Stat.

Manden, som skal have modtaget drone-udstyret til Islamisk Stat, er tidligere dømt i en international terrorsag.

Ifølge politianklager Sidsel Klixbüll er manden, der menes at opholde sig i Tyrkiet, ikke bekendt med sigtelsen mod ham for medvirken til terror. Med varetægtsfængslingen efterlyses han internationalt med krav om udlevering til Danmark.

Københavns Byret har nedlagt navneforbud i sagen, og grundlovsforhøret blev holdt for lukkede døre. Offentligheden får dermed i første omgang ikke kendskab til sagens yderligere detaljer.

Den 28-årige mand blev anholdt torsdag efter en større politiaktion i Brøndby Strand.

Her blev også en 29-årig kvinde anholdt, men hun fremstilles ikke i grundlovsforhør.

Anholdelserne og ransagningerne skete i tæt samarbejde med Politiets Efterretningstjeneste (PET).

»Det er vigtigt i denne sag at understrege, at de afdækkede kriminelle aktiviteter alene vurderes at have haft til formål at støtte gruppen, der kalder sig Islamisk Stat i Syrien og Irak,« lød det torsdag i en pressemeddelelse fra Flemming Drejer, operativ chef i PET.

Udover det ifølge politiet »professionelle« droneudstyr fandt politiet også flere computere under ransagningerne.

Islamisk Stat har gjort brug af droner på alle sine fronter i Irak og Syrien. Ofte for at spionere mod de angribende styrker, men i en række tilfælde også ved at udstyre dronerne med sprængstoffer og sende dem afsted som fjernstyrede missiler eller såkaldte »selvmordsdroner«.

I en video, der blev offentliggjort den 24. januar 2017 viser Islamisk Stat, et af disse droneangreb mod en gruppe irakiske soldater, angiveligt i Mosul.

Mens dronen filmer, lader den en sprængladning falde frit ned mod gruppen af soldater. Da sprængladningen rammer jorden, eksploderer den, og man ser efterfølgende soldaterne ligge på jorden.