To kvinder dræbt i Københavns Havn: Vandscootere og høj fart har været problem i årevis

To kvinder har mistet livet i en ulykke, da deres udlejningsbåd blev påsejlet i Københavns Havn.

Betjente arbejder ved Langebro i København, lørdag den 6. maj 2017. En større ulykke har fundet sted lørdag aften i Københavns Havn. En kvinde meldes omkommet, mens mindst seks personer er kommet til skade ved ulykken, oplyser Københavns Politi i en pressemeddelelse. Ulykken skete kort før klokken 19.43 ved Langebro i København, hvor en eller flere jetski påsejlede en båd. Kort inden ulykken havde flere vidner alarmeret politiet om, at der sejlede jetski rundt i havnen. Politiet var derfor sejlet ud til området og så, at en båd blev påsejlet.. (Foto: Uffe Weng/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Uffe Weng

København. Vandscootere og høj fart i Københavns Havn er ikke nyt, men et stigende problem, der har været der i årevis.

Det mener Hans Christian Hansen, der er formand for HavneForum København.

- Det har været et problem meget længe. De sidste tre-fire år har der været problemer, siger formanden.

Lørdag var der en ulykke i havnen, hvor en eller flere vandscootere påsejlede en udlejningsbåd. To unge, amerikanske kvinder har mistet livet.

Der er ifølge Hans Christian Hansen generelt et problem med den måde, som folk sejler på i havnen - både med hastigheden og selve sejladsen.

- Man sejler op imod i hinanden, rundt om hinanden. Man leger på vandet, forklarer han.

Han mener, at mere patruljering fra politiet i havnen vil være en måde at forsøge at komme problemet til livs.

HavneForum København er en paraplyorganisation for virksomheder og foreninger i og omkring Københavns Havn.

Der er ifølge formanden også problemer med folk, der bruger havnen, men som ikke ved noget om, hvordan man begår sig på vandet og sejler.

Han fortæller, at der de seneste år har været en "voldsom forøgelse af trafikken" i havnen - særligt af personer, som er ikke har viden om sejlads.

- Man er nødt til at advare de andre brugere om, at det er forbundet med risici at bevæge sig på vandet.

- Og man er nødt til at sikre sig, at udlejningsfirmaer giver en god instruktion. For mange af deres kunder aner ikke noget om færdsel på vandet, siger formanden.

Hos Goboat, udlejningsfirmaet bag amerikanerens båd, mener man, at man allerede tager de fornødne forholdsregler, når man udlejer både.

- Vores medarbejdere giver en grundig introduktion. Lejerne møder ind et kvarter før, og så får de et kort og får alle regler at vide, så de bliver ordentligt klædt på.

- Men det er svært at gardere sig imod ulykker, når der er nogle, der kører vildt rundt på vandscootere. Kvinderne om bord på båden var helt sagesløse, og selv en erfaren sejler ville have være prisgivet, siger stifter Kasper Eich-Romme.

Danske Studenters Roklub kan genkende problemerne med vandscootere.

- Vi ser tydeligt og ofte, at der er tilbagevendende problemer med trafik i havnen. Politiet er gode til at komme ud, det er dog sjældent, de kan gøre meget fra havnekajen, siger Kasper Haagensen, formand for foreningen, i en pressemeddelelse.

/ritzau/