To er døde efter fund af listeria

To danskere er døde af nye listeriatilfælde i april, oplyser Fødevarestyrelsen. Den farlige bakterie har vist sig hos i alt fem personer i løbet af en uge i april.

To personer har mistet livet i april efter fund af bakterien listeria, og yderligere tre personer er blevet smittet.

Det oplyser Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Alle fem patienter er blevet undersøgt og har fået taget fingeraftryk med DNA på Statens Serum Institut (SSI), og det står klart, at to af personerne er smittet med den listeriatype, der i 2013 og 2014 resulterede i et stort udbrud forårsaget af kødpålæg.

To andre er smittet med en listeriatype, som tidligere har forårsaget mindre listeriaudbrud, mens den tredje person er smittet med en endnu ukendt type af bakterien.

Det er endnu uvist, hvad der er smittekilderne til de fem tilfælde af listeria, men hos SSI betegner overlæge Kåre Mølbak situationen som udsædvanlig, fordi tilfældene alle er konstateret inden for en uge.

»Normalt ser vi et tilfælde af listeria om ugen. Men det er også usædvanligt, at vi så hurtigt er klar over, hvad det er for en type listeria. Det er et udtryk for, at vores overvågning af listeria er blevet bedre,« siger han i pressemeddelelsen.

Fødevarestyrelsen er nu i gang med at tage prøver fra fødevarer og fødevarevirksomheder i håbet om at lokalisere smittekilden og er optimistiske omkring arbejdet.

»Det, at vi kender ikke blot typen af listeria, men hele listeriabakteriens DNA allerede to uger efter, at patienterne blev syge, gør arbejdet med at lede efter smittekilden mere målrettet. Chancen for at finde smittekilden, og måske så tidligt at man kan forebygge et større listeriaudbrud, er bedre end tidligere,« siger sektionsleder Annette Perge fra Fødevarestyrelsen.

Over en længere årrække blev omkring 40 mennesker syge årligt af listeria i Danmark. Men siden 2006 har antallet af syge ligget på mellem 50 og 60 med det højeste antal i 2009, hvor 100 blev syge.