To danskere dræbt i droneangreb: Sådan endte de som IS-krigere

De to 28-årige danske IS-krigere, der i sidste uge blev dræbt af en drone, mens de sad i en bil i Syrien, voksede op i Valby og på Nørrebro. Den ene var boksetræner - den anden var kok.

Her ses et andet angreb i Raqqa tidligere på året. Fold sammen
Læs mere
Foto: NOUR FOURAT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hverken familie eller venner vidste, at den kurdiskdanske R.T., der var vokset op på Nørrebro, var taget til Syrien for at kæmpe for IS. Da han i 2014 rejste til Tyrkiet, fortalte han sin familie, at det var for at arbejde. Men det var langt fra sandheden.

Og i sidste uge fik det den ultimative konsekvens. R.T. blev dræbt, da den bil han sad i blev udsat for et angreb fra en amerikansk drone. Sammen med ham i bilen sad en anden dansker, O.S., som oprindeligt stammede fra Sierra Leone, men som kom til Danmark som fem-årig. Også han var taget til Syrien for at kæmpe for IS, og også han mistede livet i droneangrebet.

Det skriver Dagbladet Politiken, der har talt med flere kilder, som kender de to mænd, der begge beskrives som vellidte og sympatiske, og som voksede op med kun få kilometers mellemrum.

Artiklen giver et billede af to helt forskellige mænd, som led samme skæbne, da de mistede livet som IS-medlemmer i Syrien.

Mens 28-årige R.T. gennemførte en uddannelse på Frederiksberg Gymnasium og efterfølgende blev maskinmester på teknisk skole, kom O.S. på kant med loven.

O.S., der også blev 28 år, var kendt som en sjov og vellidt skolekammerat, men havde et fortumlet familieliv og kom kom hurtigt ud i en kriminel løbebane. Han begik flere røverier og endte med en dom på 3 et halvt års fængsel. Under en prøveløsladelse begik han et nyt røveri og røg tilbage i fængsel.

Opholdet i fængslet bød på mødet med den kontroversielle danske fængselsimam, Jan Leon Soudari-Hansen, der lærte O.S. at reflektere over islams budskaber.

Så selvom O.S. sidenhen lagde den kriminelle løbebane bag sig og blev kok, så havde mødet med Soudari-Hansen tilsyneladende påvirket ham så meget, at han begyndte at iklæde sig kjortel og begyndte at hænge ud med mere religiøse personer i Tingbjerg, skriver Politiken.

I 2013 rejse han til Syrien for at gøre en forskel. Han var åbenbart frustreret over at se på, at civile blev dræbt i Syrien.

R.T. arbejde med sociale projekter på Nørrebro og var træner i en thaibokseklub, før han besluttede at tage til Syrien i 2014.

Ifølge Politiken havde R.T. hele sin ungdom været religiøs, men aldrig i ekstrem grad. En kilde forklarer, at flere kendte ham som en kløgtig og afbalanceret fyr, som alle kunne lide.

Men på et tidspunkt begyndte R.T, altså at blive mere religiøs. Han ragede angiveligt uklar med flere personer grundet hans forhåndskendskab til nogle religiøse knivoverfald, som han ikke gjorde noget ved. Og midt i 2014 rejste han til Syrien.

Ifølge Politiken begyndte O.S. livet i Syrien ved at kæmpe ved fronten, men efter noget tid kastede han sig over nødhjælpsarbejde i stedet. Efter at være blevet taget til fange af Muhajireen-brigaden og efterfølgende frigivet, endte han med at rejse til Raqqa.

Og det var så her, han sandsynligvis mødte R.T., der boede i byen med sin kone og ifølge Politikens oplysninger beskæftigede sig med logistik og kommunikation.

R.T. var værdsat grundet sin viden som maskinmester - nogle hævder endda at han var med i planlægningen af terrorangrebene i Paris.  Grundet sin høje placering kan det have været R.T., der var mål for det amerikanske droneangreb - der ifølge Politiken var det første af slagsen rettet mod en dansk statsborger.