To børn er døde efter mulig svampeforgiftning

En familie på 12 personer har tilsyneladende indtaget giftige svampe. To børn er døde, og de øvrige familiemedlemmer er kørt til Rigshospitalet, hvor de udviser forskellige grader af forgiftningssymptomer.

Foto: Nils Meilvang

To børn er afgået ved døden, efter at de muligvis har indtaget giftige svampe, mens 10 andre familiemedlemmer er kørt på hospitalet.

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi oplyste på et pressemøde kl. 18, at to børn er afgået ved døden. Det drejer sig om et 15-årigt barn, mens det andet barns alder er ukendt.

Politiet er endnu ikke sikker på, at der er tale om en svampeforgiftning, men familiemedlemmerne viser tegn på forgiftningsymptomer.

De forgiftede personer er alle familiemedlemmer bosat på samme adresse i Haslev. En person lader til at være uskadt, mens resten modtager behandling. Alle har modtaget modgift.

Politiet kan ikke sige noget konkret om de øvriges tilstand på nuværende tidspunkt, da de fortsat er under behandling på Rigshospitalet.

Politiet oplyser, at der ikke er noget, der tyder på, at der er tale om en forbrydelse, men afviser ikke, at der kan være andre forklaringer end en svampeforgiftning.

Politiet er i øjeblikket i gang med afhøring af familiemedlemmer og prøver at danne sig et overblik over, hvad familien har indtaget, oplyser Søren Ravn-Nielsen fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Der er tale om en familie med anden etnisk baggrund end dansk.

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi modtog torsdag kl. 10.45 en anmeldelse fra Region Sjællands vagtcentral, om at ambulancer var sendt til en adresse i Haslev, hvor der var flere sygdomstilfælde.

Ved ankomsten blev det konstateret, at der var flere sygdomsramte personer. De blev bragt til forskellige hospitaler på Sjælland.

På pressemødet kl. 18 oplyste læge Trine Lilleng, at to børn var meget dårlige, da ambulancen ankom til familiens bolig, hvor også andre børn var medtaget.

»Det skete så pludseligt. Begge børn var i live ved ambulancens ankomst, men den 15-årige var hurtigt livløs. Vi startede hurtigt genoplivning. Så faldt det andet barn også om livløst. Det var et mindre barn end den 15-årige. Igen gik det hurtigt,« siger læge Trine Lilleng.

Politiet oplyste i en pressemeddelelse torsdag kl. 15.15, at flere fra familien ved indbringelsen til hospitalet viste svære forgiftningssymptomer, og at politiet derfor arbejdede med en teori om, at forgiftningen skyldes indtagelse af indsamlede svampe, der har været brugt i madlavning.

På pressemødet kl. 18 var politiet mere tilbageholdende med oplysninger om årsagen til forgiftningen og udelukkede ikke, at der kunne være andre forklaringer.

I øjeblikket er der flere hvide fluesvampe end normalt i de danske skove, og den hvide fluesvamp er en af de mest giftige i Danmark. Det fortæller naturvejleder Jan Kjærgaard fra Naturstyrelsen til Ritzau.

»De er velsmagende, men også meget giftige. Har man spist bare lidt af dem, er de dødelige. Der skal få snese gram til, så 30 til 50 gram, og så er du i alvorlig krise,« siger Jan Kjærgaard til Ritzau.

Jan Kjærgaard fortæller, at fluesvampe er meget almindelige i de danske skove. Ved indtagelse giver de først symptomer i form af maveubehag, koliksmerter, diarré og opkastninger.

»Men det er det mindste af det, for bagefter kommer cellegiften, der angriber lever og nyrer med risiko for lever- og nyresvigt, og inden for en uges tid måske død,« siger Jan Kjærgaard til Ritzau.

Han oplyser, at der er cirka 7000 arter af svampe i Danmark, hvoraf 100 er spiselige, mens ti er alvorligt giftige. Resten er lidt giftige eller smager dårligt.