To amerikanske familier sagsøger TikTok for deres døtres død: De blev opfordret til at kvæle sig selv til bevidstløshed

En række dødsfald blandt børn er blevet koblet sammen med en »farlig trend« på det sociale medie TikTok. Nu sagsøger to familier videoappen.

En række dødsfald blandt børn sættes i forbindelse med det sociale medie TikTok. App'en forbindes typisk med danseudfordringer, hvor brugere forsøger sig med en specifik koreografi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mike Blake
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

To piger på otte og ni år døde sidste år – efter sigende efter at have forsøgt at kvæle sig selv til bevidstløshed.

Den ene boede i delstaten Texas, mens den anden boede i Wisconsin. Pigerne kendte ikke hinanden, men havde ifølge deres familier det til fælles, at de begge havde set en særlig »udfordring« på det sociale medie TikTok.

Udfordringen kaldes »blackout challenge«, hvor det gælder om at kvæle sig selv på forskellig vis med det formål at dejse bevidstløs om. Nogle deltagere bruger deres hænder, mens andre finder objekter, der kan bruges til at afskære ilt til hjernen.

Nu sagsøger pigernes familier TikTok.

Appens algoritmer er farlige og skyld i pigernes død, lyder det i søgsmålet. Familierne er repræsenteret af Social Media Victims Law Center – et juridisk center for ofre for sociale medier, og ifølge centret skubber algoritmen bevidst videoer af udfordringen ind i børns feed, skriver det britiske medie The Guardian.

»TikTok skal holdes ansvarlig for at skubbe dødbringende indhold til disse to unge piger,« siger stifteren af centret, Matthew P. Bergman, til mediet:

»TikTok har investeret milliarder af dollar for bevidst at designe produkter, der skubber farligt indhold, som det ved er farligt og kan resultere i, at dets brugere dør,« lyder det.

Flere døde

De to piger er ikke de eneste børn, der ifølge deres familier er døde efter at have forsøgt udfordringen.

I foråret 2021 blev en tolvårig dreng fundet med et snørebånd om halsen i sit hjem i Colorado og døde efter knap tre uger på hospitalet. Måneden efter døde en tiårig pige i Pennsylvania efter at havde hængt sig i en tøjbølje i sin mors skab. Sidstnævntes mor har ligeledes sagsøgt TikTok for datterens død. Det gjorde hun tilbage i maj.

Også et dødsfald i Australien og et i Italien er blevet sat i forbindelse med udfordringen på TikTok.

Selv har appen kaldt udfordringen for »foruroligende«, men udtaler til The Washington Post, at folk synes at få kendskab til udfordringen fra andre kilder end TikTok. De mener derudover ikke, at udfordringen er en trend på appen.

Mellem 1995 og 2007 – længe før TikTok kom til – døde 82 børn mellem seks og 19 år i USA i forbindelse med legen »the choking game« eller »kvælningslegen«, hvor man enten skulle kvæle sig selv eller hinanden, indtil man opnåede »en rus« ved manglen på ilt til hjernen.

»Vi forbliver på vagt i vores forpligtelse til brugersikkerhed og vil straks fjerne relateret indhold, hvis det bliver fundet,« skrev en talsmand i et skriftligt svar til The Washington Post.