To 17-årige sigtet for weekendens Nørrebro-hærværk

Politiet sigter to unge for hærværk og gadeuorden efter lørdagens voldelige demonstration på Nørrebro i København. I alt 28 blev anholdt under stor politiaktion.

Demonstranter raserede ejendomsmæglere og banker på Nørrebro natten til søndag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt

Da beboerne på Nørrebro i København søndag vågnede op, var det til smadrede butiksvinduer, graffiti og oprykkede brosten. Natten til søndag raserede en gruppe demonstranter bydelen - og især banker og ejendomsmæglere stod for skud.

Torsdag morgen har Københavns Politi slået til mod fire adresser i hovedstaden under jagten på personer, der deltog i den voldelige demonstration. I alt 28 er blevet anholdt - ni kvinder og 19 mænd.

To af de anholdte, begge 17-årige drenge, vil torsdag blive fremstillet i Københavns Dommervagt - sigtet for groft hærværk og grov forstyrrelse af ro og orden på offentligt sted. De er begge mistænkt for at stå bag hærværket på en bank på Østerbro.

Politiet vil kræve dørene lukkede under grundlovsforhøret, fortæller politiinspektør Poul Kjeldsen.

»Det er selvfølgelig op til en dommer at afgøre, om de bliver varetægtsfængslede, men vi satser på, at vi har så stærk en sag, at vi kan få dem fængslet, så vi kan få ro til den fortsatte efterforskning,« siger han.

De øvrige anholdte ventes løsladt i løbet af dagen, efter de er blevet afhørt.

Ransagningsaktionen vil vare til ud på eftermiddagen torsdag. Indtil videre har politiet blandt andet beslaglagt hampplanter, slagvåben og kasteskyts i form af brosten stablet i mælkekasser.

Det var politiets egne observationer, tip fra borgere, øjenvidner og videomateriale, der ledte politiet til de to 17-årige.

Ransagninger efter weekendens uroligheder på Nørrebro Fold sammen
Læs mere
Foto: Privat.

Arrangøren bag lørdagens Reclaim The Streets-gadefest, der udviklede sig til en demonstration, hvor der blev kastet brosten og molotovcocktails mod politiet, vil gentage begivenhederne. Sådan lød meldingen i hvert fald søndag i et Facebook-opslag, der siden er blevet slettet.

»Vi bor, lever, arbejder og går i skole på Nørrebro, og vi vil have udbyttere som banker og ejendomsmæglere ud af kvarteret. Vi vil have et Nørrebro, der ikke består dyre forældrekøbslejligheder, hipstercaféer, asociale kapitalbutikker,« lød beskeden, der afsluttede med en hilsen til justitsminister Søren Pind (V) og hans løfte om, at der vil blive sat hårdt ind over for uromagerne:

»I går tog vi gaderne tilbage, og I var vilde! Og fuck dig Søren Pind.«

Adspurgt, hvad politiet kan stille op mod arrangørens melding om en ny »gadefest«, svarer Poul Kjeldsen:

»Man bør i hvert fald tænke sig godt om, hvis man har lyst til at gøre det her. Strafferammen for grov hærværk er op til seks års fængsel. Så der må man jo spørge sig selv, om man har lyst til at risikere det. Fra politiets side vil vi gerne markere, at det er fuldstændig uacceptabelt at rasere en bydel.«