Tjenere bliver rygepoliti

Serveringspersonalet får i praksis ansvaret for, at rygeloven, der træder i kraft i dag, bliver overholdt på restauranter og caféer.VIDEO: Rygeforbuddet trådte i kraftAOK.DK: Syv steder, hvor du stadig må ryge

Foto: Claus Fisker/Scanpix Fold sammen
Læs mere

Da Danmarks nye rygelov ved midnat trådte i kraft, var det langt fra alle gæster på landets caféer, restauranter og værtshuse, der tog notits af de nye tider og slukkede smøgen.

Fremover bliver det restauratører og ejere, der har ansvar for, at rygeloven bliver overholdt på netop deres serveringssted. Men i praksis er det serveringspersonalet på det enkelte beværtning, der får den tvivlsomme opgave, at bede ulydige gæster om at slukke cigaretten.

Ken Thomsen, der arbejder på Wessel Kro i Sværtegade i det indre København, er ikke glad for, at han nu skal påtage sig rollen som rygepoliti og sende gæsterne ud på gaden.

- Politikerne siger, at de vil beskytte vores helbred, men det er mit eget frie valg at arbejde her. Nu skal vi til at lege bussemænd overfor vores gæster. Politikerne sender bare lorten videre til os. Det er ikke helt fair, siger han.

Carsten Kruuse er informationschef i Danmarks Restauranter og Cafeer, der har cirka 1400 cafeer, restauranter og overnatningssteder som medlemmer. Han erkender, at det kan blive svært for personalet, at håndhæve loven.

- Det er jo lidt svært for en 21-årig pige, der har et bijob som servitrice, at gå ned til en flok karseklippede gutter, der sidder og ryger klokken halv ét om natten og sige, vil I lige være venlige at smutte ud, for I må ikke ryge herinde, siger Carsten Kruuse.

Han mener, at opgaven ville være nemmere, hvis det var den enkelte gæst, der overtrådte loven ved at ryge indendørs og ikke udskænkningsstedet.

- Hvis politiet kunne udskrive en bøde på 500-1000 kroner til gæsterne, ville det være nemmere at standse eventuelle lovovertrædelser, siger han.

Som loven ser ud nu, er det dog fortsat personalet, der i det daglige får opgaven med at håndhæve loven, hvis de eller en gæst opdager, at der bliver røget, hvor det ikke er tilladt.

- Serveringspersonalet skal jo, ifølge loven og den skriftlige rygepolitik, serveringsstedet har, gå hen og henstille om at der bliver slukket. Og hvis det ikke sker, må de bede gæsten om at forlade stedet. Og hvis det så ikke sker, må de jo ringe til politiet. Men der bliver problemet jo, at politiet også har andre opgaver en travl fredag aften, end at slukke cigaretter, siger Carsten Kruuse.