Tjek om et familieabonnement kan betale sig

Teleselskaberne lokker med fordelagtige priser ved at sammenlægge familiens mobilabonnementer i én pakke. Men er det den billigste løsning?

København: Mobilabonnementer, hvor man samler hele familiens telefoni i et fælles abonnement, bliver mere og mere udbredt. Men der er en række ting, som familier bør tjekke op på, for at vurdere om det overhovedet kan betale sig.

Et typisk familieabonnement er bygget op sådan, at det bliver billigere, jo flere man er. Og typisk bliver der lagt forskellige tilvalgsfordele oveni abonnementet hos de tre store udbydere af telefoni, TDC, Telia og Telenor.

Det kan for eksempel være abonnement på streaming, avisabonnementer og musiktjenester.

Inden man skriver hele familien op til et samlet abonnement, skal man tænke sig godt om. Prisen er ikke altid den laveste, og man skal undersøge familiens mobilforbrug grundigt og se på familiens størrelse.

- Der hvor det kan være fordelagtig er, når man er flere end tre i familien. Her vil der være mulighed for at kunne spare en del penge i et familieabonnement, siger Niels de Boissezon, der er chefredaktør og mobilekspert på Mobilsiden.dk.

Et vigtigt punkt at undersøge er familiens brug af mobildata. Bruger man ikke den samme mængde data, kan det ofte bedre betale sig at have hver sit abonnement.

Streaming af film og serier giver eksempelvis et langt større dataforbrug, end hvis man kun ringer, sms"er og surfer lidt på nettet i løbet af dagen.

En anden og mere skjult ulempe ved at samle familiens teleforbrug er, at det gør abonnementet langt mere usmidigt, og det overser folk tit. Det forklarer Thomas Ritter professor for Markedsstrategi og Forretningsudvikling på Copenhagen Business School.

- Forlader et familiemedlem abonnementet, så kan det gå hen og blive dyre for resten af familien. Samtidig er omkostningerne også større jo flere fra familien, der skal skifte, hvis man vil forlade et selskab til fordel for et andet, siger Thomas Ritter.

Ligeledes bør man overveje, om man får brug for alle de ekstra fordele, som de store udbydere smider oven i.

- Det kan for nogen være mere fordelagtigt at gå til de mindre selskaber, der tilbyder data uden for meget andet, og som derfor kan være billigere, siger Niels de Boissezon.

Fakta: Det skal du huske inden du tegner et familieabonnement:

- Tjek de forskellige teleudbyderes mobilpriser hvert halve til hele år for at se, om du har det billigste abonnement.

- Kend dit dataforbrug og hvor meget du har brug for.

- Brug wifi når det er muligt, og spar på dit dataforbug

- Overvej om du har brug for ekstra fordele som streamingjenester, eller du kan nøjes med ren telefoni.

- Et familieabonnement er mindre smidigt, hvis en eller flere i familien vil have et andet abonnement.

Kilder: Niels de Boissezon, Thomas Ritter, TDC, Telenor, Telia

/ritzau/FOKUS