Tjek om dit fyrværkeri er lovligt

Fra i år har forbrugerne fået mulighed for derhjemme at tjekke om dit fyrværkeri er ulovligt - og dermed potentielt farligt. Sikkerhedsstyrelsen har lavet hjemmeside, hvor det er let at tjekke.

Tjek lige dit fyrværkeri. Fold sammen
Læs mere
Foto: Hening Bagger

For at gøre det nemmere for forbrugerne at finde rundt i junglen af nytårskrudt og undgå den ulovlige slags har Sikkerhedsstyrelsen besluttet, at der på alt nyt fyrværkeri skal være et synligt nummer - et såkaldt SIK-nummer.

Dermed kan man tjekke, om fyrværkeriet er lovligt ved søge efter det på en liste på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside. Findes det ikke her er det ulovligt og dermed klogt at holde sig fra.

Vil man undgå at stå med ulovligt og sandsynligvis også usikkert fyrværkeri nytårsaften, har Sikkerhedstyrelsen et godt råd til forbrugeren:

Køb fyrværkeriet i butikkerne, og tjek om det er mærket med et SIK-nummer.

Skærpede regler
Siden sidste nytår har man desuden måttet transportere og opbevare en mindre mængde fyrværkeri end tidligere. Forbrugerne må nu kun opbevare 1,5 kg. krudt, og én raket må maksimalt indeholde 75 g. krudt.

Hos Sikkerhedsstyrelsen forklarer man de nye regler med, at man vil forsøge at reducere de mange ulykker, der hvert år finder sted omkring nytår. Det på trods af at antallet af ulykker er faldet siden nytåret 1999/2000 og har ligget rimelig stabilt siden på gennemsnitligt omkring 260 tilfælde om året.

Skader hænger ofte sammen med den store mængde ulovligt fyrværkeri. Ifølge kilder i forsvaret og fyrværkeribranchen har man i december væltet i ulovligt fyrværkeri.

Men kun i fem politikredse oplyser politiet, at de har haft held til at beslaglægge, heriblandt hos Midt- og Vestsjællands politi, som på ét enkelt sted fandt hele fire ton ulovligt fyrværkeri.

Så sent som torsdag fandt politiet ved hjælp af et anonymt tip 18 krysantemumbomber og 382 kanonslag hos en 42-årig familiefar i Aalborg. Manden solgte ud af det ulovlige fyrværkeri fra et redskabsskur i haven.

Størstedelen de konfiskerede bomber er så store, at de er livsfarlige, hvis de eksploderer i hånden.

Men skaderne hænger i høj grad også sammen med den mængde af krudt, som den enkelte husstand hvert år fyrer af.

Danmark ligger blandt sværvægterne, når det kommer til fyrværkeri. Vi har i mange år været et af de lande i Europa, der importerer mest krudt. Sidste år alene importerede vi således over 4.300 ton fyrværkeriartikler.

- Vi bruger meget fyrværkeri herhjemme, og kan godt kalde os storforbrugerne i Europa. Vi har også mere tradition for det, end man har i andre lande, siger Dorthe Rasmussen fra Sikkerhedsstyrelsen.

Hun mener dog at kunne ane en tendens hos forbrugerne, der peger i retning af, at vi efterhånden køber mindre mængder fyrværkeri, som så til gengæld er af bedre kvalitet.