Tjek arbejdsmiljøet: Så mange bliver mobbet eller har stress i din branche

Her kan du se, hvor mange lønmodtagere der er udsat for mobning og stress i den branche, du arbejder i. Tallene bygger på svar fra 50.000 lønmodtagere, der er deltaget i en undersøgelse gennemført af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

Flere danske lønmodtagere har stresssymptomer i dag end tidligere. Det fremgår af en rapport, som Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø har offentliggjort i maj måned. Foto: Shutterstock Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er blevet hårdere at gå på arbejde i Danmark.

Sammenlignet med for fire år siden er lønmodtagerne på danske arbejdspladser i dag hårdere ramt af stress og andre psykiske belastninger.

Det fremgår af den seneste rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø om »Arbejdsmiljø og helbred i Danmark«

Rapporten, der udkommer hvert andet år, bygger på undersøgelser blandt 50.000 danske lønmodtagere.

I målingen er andelen af psykisk belastede steget fra 14,5 til 16,9 % fra 2012 til 2016.

I samme periode er andelen af lønmodtagere med stresssymptomer vokset fra 20,8 procent til 23,1 procent.

Begge stigninger er statistisk signifikante, fremgår det af rapporten.

Til gengæld er der ingen væsentlig ændring i, hvor mange der bliver mobbet på arbejdspladsen. Her ligger tallet på 12 procent.

Der er dog stor forskel på udviklingen i forskellige brancher både inden for mobning, stress og psykiske belastninger.

I de nedenstående tre grafikker om mobning, stress og psykisk belastede kan du finde din egen branche blandt i alt 36 forskellige brancher.

 

Grafikken viser andelen af lønmodtagere, der angiver at have været udsat for mobning inden for det seneste år.

 

 

Stress er målt ved tre spørgsmål, for eksempel hvor ofte medarbejderen inden for den seneste måned har følt, at »vanskelighederne på arbejde hobede sig sådan op, at du ikke kunne klare dem«.

 

 

For at en medarbejder tælles med som psykisk belastet kræver det, at personen 1) har en høj såkaldt »psykosocial eksponering« og samtidig har stresssymptomer 2) eller har været udsat for mobning og samtidig har depressive symptomer 3) eller har været for udsat (trusler om) vold og samtidig har depressive symptomer. »Psykosocial eksponering« måles ved i alt 11 spørgsmål, for eksempel om man får den nødvendige hjælp og støtte fra sin nærmeste leder.