Tivoli-hotel vækker politisk bekymring

Flere københavnske politikere er skeptiske over for Tivolis planer om et 102 meter højt hotel på Rådhuspladsen. Københavns tidligere stadsarkitekt advarer politikerne mod at træffe forhastede beslutninger.

Tivoli præsenterede i sidste måned planerne for et 102 meter højt hotelbyggeri tegnet af den verdenskendte<br> arkitekt Norman Foster.Projektet blev præsenteret samtidig med, at kommunens nye højhus-strategi er til politisk behandling. Tivoli-hotellet kan dermed meget vel blive prøvesag for de fremtidige planer om at bygge flere højhuse i den centrale del af byen.<br>Illustration: Tivoli Fold sammen
Læs mere

København har vokseværk. Knapt var blækket tørt på tegningerne af Tivolis nye høje bolighotel i et hjørne af haven vis-a-vis Københavns Rådhus, før Dansk Industri afslørede sine planer for et større og højere domicil på Rådhuspladsen.

Flere politikere på rådhuset er imidlertid skeptiske over for de højtflyvende planer i almindelighed og det nye Tivoli-hotel i særdeleshed. De ønsker ikke højhusbyggeri så tæt på middelalderbyen og Københavns Rådhus og frygter, at Tivolihotellet vil bane vej for, at den indre by bliver plastret til med højhuse.

De Konservative har gjort deres stilling op. Partiet kan ikke stemme for Tivoli-hotellet i sin nuværende udformning.

»Vi er meget bekymrede, fordi vi har nogle helt enestående kulturværdier i Københavns centrum, og vi synes, at det er for tæt på Københavns Rådhus at placere en så stor og høj bygning med en så markant anderledes arkitektur,« siger Peter Schlüter (K).

I SF tager man først endelig stilling til Tivolis planer på et bestyrelsesmøde i begyndelsen af det nye år, men ifølge Camilla Burgwald, som er medlem af SFs ledelse, er partiet i overvejende grad skeptisk over for planerne.

Ritt begejstret
Tivoli præsenterede i sidste måned det nye bolighotel med 160 hotelværelser og 50 lejligheder, og overborgmester Ritt Bjerregaard (S) og teknik- og miljøborgmester Klaus Bondam (R) udtrykte fra starten begejstring over byggeriet.

Projektet, der er tegnet af den kendte arkitekt Norman Foster, har imidlertid også sine skeptikere i Socialdemokraterne og de Radikales egne rækker.

En af dem er socialdemokraten Jette Bergenholz Bautrup.

»Jeg vil være ked af, hvis der skal være højhusbyggeri i byen eller ved havnefronten, og lige præcis byggeriet ved Tivoli vil ødelægge det arkitektoniske og kun være til millionærer,« siger Jette Bergenholz Bautrup og understreger, at hun endnu ikke har taget endelig stilling til spørgsmålet.

Kritisk stadsarkitekt
Kritikken ændrer ikke på teknikborgmester Klaus Bondams holdning. Den radikale gruppe skal gøre sin stilling op efter nytår, og Bondams opfordring til gruppen er, at man skal være positiv over for planerne.

»Hver eneste gang, vi ændrer på byen, opstår der diskussioner. Jeg synes, at der er tale om et vanvittigt flot byggeri, som signalerer en god modernitet og en kvalitet og æstetik, som vi radikale gerne vil have i København,« siger Klaus Bondam.

Heri er Københavns tidligere stadsarkitekt Otto Käszner uenig. Han var ansvarlig for byens arkitektoniske nyskabelser indtil 1999 og har i dag meldt sig ind i interessegruppen Tivolis Venner, fordi han frygter, at de københavnske politikere i fremskridtets hellige navn og i ønsket om at skabe en international metropol begår forfærdelige fejlgreb.

»Jeg kan godt forstå, at politikerne er betænkelige. De bør tænke sig rigtig godt om - på tværs af partiskel - og gøre sig klart, at højhuse alene ikke betinger, om en by er international og dynamisk,« siger han.