Titusindvis demonstrerer mod uddannelsesbesparelser i København og Aarhus

Regeringen lægger op til milliardbesparelser i uddannelsessektoren. Det fik torsdag tusindvis af mennesker til at samles til demonstrationer i Aarhus og København.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»De elsker Trane, dem der ikke hopper,« gjaldede det taktfast udover Rådhuspladsen i København torsdag eftermiddag, mens tusindvis af demonstranter hoppede i takt. Referencen var til uddannelsesminister Ellen Trane Nørby (V), og der var ikke meget, der tydede på, at ministeren var særlig elsket.

Regeringens planlagte besparelser på uddannelsesinstitutionerne kommer ikke til at glide let ned hos de mange unge, der risikerer at blive påvirket af besparelserne.

Det var tydeligt, da tusindvis af mennesker demonstrerede på rådhuspladserne i København og Aarhus med bannere, taler og taktfaste kampråb.

»Jeg er sikker på, at regeringen lytter lige nu, og jeg er sikker på, at de er bange for, hvad det her kommer til at munde ud i,« lød det fra Steffen Andersen, der er formand for Landssammenslutningen af Handelsskoleever, til TV2 News.

Demonstrationerne er arrangeret af »Uddannelsesalliancen«, der er en sammenslutning af 38 organisationer fra ungdomsuddannelser og videregående uddannelser og kommer efter, at uddannelsesminister Esben Lunde Larsen (V) i et interview med Politiken i august varslede milliardbesparelser på uddannelsesinstitutionerne med udtalelsen:

»Der er ingen, der skal bilde mig ind, at de institutioner, der i dag er kornfede, ikke også kan stramme op.«

Regeringen lægger op til, at ungdomsuddannelser og videregående uddannelser skal spare to procent årligt frem til 2019.

Det har fået elever og lærere på omkring 70 gymnasier til at nedlægge undervisningen torsdag, mens tusindvis af unge struber torsdag eftermiddag forsøger at råbe regeringen an i Aarhus og København.

»Med denne her demonstration siger vi klart ned til milliardnedskæringer på uddannelse,« udtaler Veronika Schultz, talsperson for Uddannelsesalliancen, i en skriftlig kommentar og fortsætter:

»Det er simpelthen ikke i orden at nedprioritere uddannelserne hverken over for elever og studerende eller over for vores alle sammens fremtid.«

Ifølge Arnt Vestergaard Louw, forsker i ungdomsuddannelser ved Center for Ungdomsforskning, er det da også problematisk, at der lægges op til besparelser på uddannelsesområdet.

»Det er massive besparelser, og i øjeblikket er det ikke sådan, at skolerne vælter sig i penge. De har sparet og effektiviseret mange steder og hele vejen rundt. Det er et spørgsmål om, hvor de efterhånden kan hente besparelserne henne,« siger han.

Ifølge uddannelsesminister Ellen Trane Nørby (V) er udgifterne til uddannelsessektoren dog steget med 31 procent siden 2008, og derfor er det både nødvendigt og muligt for institutionerne at spare to procent om året,

»I den bedste af alle verdener groede der pengetræer ude i haven, så vi havde råd til det hele. Men sådan ligger landet ikke,« siger hun.

»Der er behov for at se på, om vi kan bruge vores penge mere fornuftigt. Det gælder også på uddannelsesområdet, hvor vi mener, det kan lade sig gøre at effektivisere for to procent hvert år - selvom det ikke bliver let,« siger ministeren til Berlingske Nyhedsbureau.