Tine Bryld: »Jeg er sort og hvid af fortvivlelse«

Tine Bryld erkender som tidligere formand et medansvar for Plum-fondens endeligt. Men hun skyder samtidig med skarpt mod sin efterfølger, Lars Adam Rehof, og den tidligere direktør, Christian Harlang.

»Der er ingen tvivl om, at Christian Harlang bærer en meget stor del af ansvaret for, at fonden nu må lukke. Vi må dog alle erkende, at vi ikke har været gode nok til at forvalte den arv, vi er blevet betroet,« siger Tine Bryld, der var formand for Enkefru Plums Støttefond frem til 2004. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den kendte socialrådgiver Tine Bryld var med helt fra starten, da Plum-fonden blev oprettet i 1990erne. Nu kan hun fra sidelinjen se til, at den tidligere millionpengetank i dag er fallit og må lukke.

»Det var en god fond, som støttede mange gode projekter. Jeg er sort og hvid af fortvivlelse og vrede. Vi blev betroet en millonarv, og det er for amatøragtigt, at det skal ende sådan her. Det er en meget trist historie og trist for venstrefløjen,« siger Tine Bryld.

LÆS OGSÅ: Rivegilde efter Plum-kollaps

Plum-fonden blev oprettet med arven fra Lise Plum - en fremtrædende venstrefløjsaktivist og millionarving til betonkoncernen H+H. Inden sin død havde hun udpeget en række kendte venstrefløjsfolk og bekendte til bestyrelsen i Enkefru Plums Støttefond.

En fond, som skulle støtte demokrati, fredsarbejde og økologi, men hvor en lang række af de involverede i stedet røg i totterne på hinanden og på fondens altdominerende skikkelse - Christian Harlang.

»Der er ingen tvivl om, at Christian Harlang bærer en meget stor del af ansvaret for, at fonden nu må lukke. Vi må dog alle erkende, at vi ikke har været gode nok til at forvalte den arv, vi er blevet betroet. Og jeg kigger selvfølgelig på mig selv, om jeg burde havde sagt kraftigere fra, dengang jeg var formand,« siger Tine Bryld.

Hun tog selv imod nye medlemmer med ordene »Velkommen til de riges klub« i 2001. Nu er pengene væk, og Civilstyrelsen er blevet anmodet om at lukke resterne af den forhenværende millionpengetank.

Protest mod dobbeltroller

Tine Bryld gik af som formand i 2004 i protest mod Christian Harlangs mange roller i fonden. Hendes efterfølger var juristen og menneskeretseksperten Lars Adam Rehof, og allerede dengang havde Tine Bryld betænkeligheder ved sin efterfølger.

I sit afskedsbrev advarede hun om, at Lars Adam Rehof, som boede i udlandet, ville få svært ved at føre kontrol med udgifterne.

»Bestyrelsens muligheder for at følge med i de aktiviteter, der sættes i gang, vil naturligvis også formindskes, når møderne nu indskrænkes,« skrev hun.

Lars Adam Rehof, der i dag er Udenrigsministeriets særlige udsending i Ramallah på Vestbredden, boede under sin formandsperiode blandt andet i Washington, og fik betalt flere rejser mellem USA og Danmark.

I de efterfølgende fire år med Lars Adam Rehof som formand, fra 2005 til og med 2008, eksploderede fondens salærer og honorarer til Harlang, som fik 3,75 mio. kr. plus yderligere 800.000 kr. som fondens repræsentant i H+H. Ingen enkeltmodtager af fondens uddelinger fik i samme periode over 1,3 mio. kr.

»Lars Adam Rehof burde have sagt stop og været meget mere tydelig som formand. Han bærer en del af ansvaret for denne ulykkelige situation,« mener Tine Bryld.

I Berlingske Tidende i går langede den nuværende bestyrelse ligeledes ud efter Lars Adam Rehof, der meldte sig ud af bestyrelsen i en kortfattet e-mail den 29. december 2008.

Berlingske Tidende har kontaktet Lars Adam Rehof og Christian Harlang for en kommentar. De er ikke vendt tilbage på avisens henvendelser.