Timeprisen for SFO stiger

Forældre med børn i SFO får fremover mindre for pengene. Som følge af folkeskolereformen skal børnene være færre timer i fritidsordningen. Men prisen følger ikke med ned. Forældre og pædagoger frygter, at flere vil skrotte SFO’erne.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mandag ringer klokken ind til en væsentligt længere skoledag for danske skolebørn på alle klassetrin. Det efterlader færre timer til at bygge huler, lægge perleplader og lege dåseskjul i landets skolefritidsordninger, såkaldte SFOer, når børnene får fri, skriver Ugebrevet A4.

Men selvom SFOernes åbningstid fremover skæres ned med hele 40 procent som følge af den nye skolereform, slipper forældre i gennemsnit kun 12 procent billigere, når de betaler for en plads til deres barn. Det viser en undersøgelse, som analyseinstituttet Bureau 2000 har lavet for fagforbundet FOA.

I snit skal forældre fremover betale 1.426 kroner om måneden for at have deres barn i SFO, mens prisen tilbage i januar lå på 1.576 kroner.

Hos forældreorganisationen Skole og Forældre vækker den manglende reduktion i SFOernes forældrebetaling forargelse.

»Kommunerne sænker prisen en smule, men det er slet ikke nok, for SFO-priserne er allerede i dag alt for høje. Vi vil som forældre allerhelst have, at vores børn går i SFO, men mange steder bliver regnestykket bare for skævt til, at vi kan forsvare at betale så høj en pris for den korte tid, vores børn bruger her,« siger landsformand Mette With Hagensen.

De ændrede åbningstider burde ellers give anledning til et billigere tilbud fra kommunernes side, vurderer direktør i Bureau 2000 Niels Glavind.

»Nok falder forældrebetalingen, men slet ikke i det omfang, man kunne have forventet, i og med at der er tale om et meget reduceret tilbud i skolefritidsordningerne,« siger Niels Glavind.

De ændrede åbningstider er en direkte følge af, at danske skolebørn med den nye skolereform får en væsentligt længere skoledag end hidtil. Reformen, der trådte i kraft 1. august, dikterer, at selv børn på de mindste klassetrin først får fri klokken 14 og derfor kun skal tilbringe et par timer i SFOen efter skole.

Det har fået kommunerne til at reducere SFOernes åbningstid fra fem til tre timer om eftermiddagen og samtidig indskrænke det tidsrum, børnene kan tilbringe der om morgenen, inden de møder i skole. På landsplan svarer det til, at åbningstiden i SFOerne er reduceret med cirka 40 procent.

Til trods for dette fastholder 26 kommuner prisen fra før, skolereformen trådte i kraft, mens 49 kommuner sænker den en smule. Enkelte kommuner kan dog have justeret prisen, siden Bureau 2000 indsamlede taksterne i juni.

Kun 17 kommuner sænker prisen med over 20 procent, mens to kommuner, Svendborg og Vejle, endda sætter prisen op. De resterende fire kommuner har ikke SFO’er, men fritidshjem.

I Svendborg Kommune er prisen for en SFO-plads per 1. august hævet med otte procent fra 1.255 kroner til 1.355 kroner.

Mette Kristensen (V), der er formand for kommunens børne- og ungeudvalg, fortæller, at kommunen allerede i 2012 indførte længere skoledage for de mindste klasser og derfor reducerede SFOernes åbningstid dengang.

Men for at finde penge til skolereformen har kommunen sat prisen op i år.

»De 100 kroner, vi hæver forældrebetalingen med, er med til at finansiere skolereformen. Det er en politisk prioritering i forhold til, at vi skulle finde nogle penge et sted,« fortæller Mette Kristensen.

I Lyngby-Taarbæk Kommune, der har sænket prisen med 4,3 procent, til 1830 kroner, erkender medlem af børne- og ungdomsudvalget Bodil Kornbek (S), at prisen ikke er fulgt med den reducerede åbningstid.

»Vi kunne godt have reduceret prisen mere, selvom der ikke er tale om store beløb. Vi ved endnu ikke, hvordan forældrene vil reagere. Måske skal vi udvide åbningstiden igen på et senere tidspunkt, og det vil der så være plads til i SFO’ernes økonomi, som det ser ud nu,« siger Bodil. Kornbek.