Tiltalt syrienkriger forlod kone og barn

26-årig nægter i Retten på Frederiksberg at have deltaget i kampe for Islamisk Stat i Syrien.

En 26-årig mand er ved Retten på Frederiksberg tiltalt for at have ladet sig hverve af Islamisk Stat og at have deltaget i våbentræning i Syrien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Reuters/Stringer

Går du ind for demokrati, spørger anklageren en kraftig mand i Retten på Frederiksberg tirsdag.

»Nej, kommer svaret hurtigt fra den 26-årige kronragede mand, klædt i grå trøje og beige bukser.«

»Alle de valgløfter, der bliver brudt. De er ikke til at stole på,« siger han og nævner Helle Thorning-Schmidt.

Den dansk-tunesiske mand afhøres, fordi han er tiltalt for at have ladet sig hverve af Islamisk Stat. Han rejste fra Danmark i september 2013 og opholdt sig i det krigshærgede land i fem måneder. Dermed forlod han sin hustru - »vi er islamisk viet« - og parrets søn.

Hans navn optræder på blanketter fra Islamisk Stat, som blev fundet på slagmarken. I arkivet er der 5000 navne, som ifølge FBI var tilrejsende krigere. Sidste forår fik Politiets Efterretningstjeneste materialet om 19 personer, og derefter blev den 26-årige og flere andre anholdt.

17 af personerne på listen har PET kunnet identificere, og senioranklager Sonja Hedegaard gennemgår i tirsdagens retsmøde kort deres skæbne en efter en.

Seks har mistet livet. Fire er efterlyst. En, pizzabageren Enes Cifti fra Ishøj, er blevet dømt, og de sidste seks - herunder den 26-årige - er under anklage i en håndfuld straffesager. I en af disse sager er en jævnaldrende tirsdag fundet skyldig i Retten i Aarhus.

På blanketten med den 26-åriges navn er der en stribe udfyldte rubrikker. »Kæmper« står der det sted, hvor der skal svares på, om personen er »kæmper, martyr eller selvmordskæmper«.

Hvad betyder islam for dig, vil anklageren vide.

»Det betyder mange ting. Alt. Jeg vil hjælpe folk i nød. Jeg beder fem gange om dagen. Være god mod forældre,« siger han blandt andet.

Manden, der blev født på Færøerne, har dansk mor og en tunesisk far. Som helt ung var han i Aarhus, hvor han kom i Grimhøj moskéen. I København har han færdedes i den salafistiske gruppe Kaldet til Islam, hvis mål er at indføre kalifatet.

Rejsen til Syrien skyldtes hans ønske om at »gøre en forskel«, har han tidligere sagt. Han afviser anklagen om, at han fik våbentræning og deltog i kampe.

Sagen fortsætter over flere dage. Afgørelsen ventes sidst i oktober.

/ritzau/