Tiltalt: Mit TATP var ikke farligt

I går fortsatte afhøringen af en af de fire terrortiltalte, den 34-årige MZ, der afslørede et stort kendskab til og erfaring med sprængstoffet TATP.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis nogen skulle have lyst til at forsøge sig med at fremstille sprængstof, så kunne de med fordel være troppet op i Østre Landsret i går, hvor retssagen mod fire terrortiltalte mænd fra Vollsmose fortsatte med afhøringen af den 34-årige MZ.

Ned til mindste detalje forklarede han nemlig, hvordan man fremstiller sprængstoffet TATP af brintoverilte, acetone og svovlsyre, hvordan det efterfølgende skal stilles i køleskabet, hvordan det skal opbevares – både hvis der er tale om en kortere eller længere opbevaringsperiode – og hvordan man kan putte det færdige TATP i et stykke rullet papir forsynet med en lunte, for så derved at få nogle kraftige knaldperler.

Netop 50 gram af dette sprængstof, TATP, blev fundet i en glasflaske på toilettet hos den tiltalte MZ, da politiet ransagede hans bopæl efter den store anholdelsesaktion i Vollsmose i september sidste år. Den tiltalte har hele tiden erkendt at have fremstillet det eksplosive stof – men ifølge ham var der altså tale om TATP, der skulle bruges til at lave fyrværkeri med, fordi han skulle fejre sin nyfødte søns kommende omskæring.

Anklager Jacob Beyer ville gerne vide, præcis hvor han havde sin udførlige viden fra. Den havde han fået for nogle år siden igennem en udsendelse på den arabiske tv-station al-Jazeera, og efterfølgende havde han søgt på opskriften på internettet, forklarede han.

Han afslørede desuden, at den portion TATP, som politiet fandt, ikke var den første, han havde fremstillet. Det havde han prøvet før.

»Det var bare et eksperiment, fordi jeg var videbegærlig,« forklarede han.

»Vidste du ikke, at det var farligt?« spurgte anklageren.

»En måde at opbevare det på er at putte det i et glas og hælde vand over. Det er meget sikkert, og det er næsten umuligt, at det sprænger, fordi det ligger i vand,« forklarede MZ pædagogisk.

Den forklaring fik dog anklager Jacob Beyer til at henvise til en af de bombemanualer, der er fundet hos to af de tiltalte – her understreges flere gange, at TATP skal håndteres med stor forsigtighed, fordi det meget let kan eksplodere. Men MZ fastholdt fortsat, at han vidste præcis, hvordan han skulle forholde sig med sprængstoffet.

»Jeg har erfaring inden for sprængstoffer, fordi jeg har været i militæret, så jeg ved, hvordan jeg skal håndtere det,« sagde han.

MZ fortalte dog, at han op til sin søns fødsel havde anskaffet sig noget andet – mere almindeligt – fyrværkeri, og at han derfor ikke længere havde brug for sit TATP. Han havde planlagt at skille sig af med det, men det havde han glemt, fordi det stod ude på badeværelset.

Udspurgt af sin forsvarer, advokat Hugo Steinmetz, blev afhøringen endnu en gang drejet ind på det centrale vidne i sagen, den civile agent LH, der har fodret Politiets Efterretningstjeneste med oplysninger om de fire nu terrortiltalte.

MZ forklarede, at han egentlig ikke havde haft noget særlig kontakt med LH, men at han via sin medtiltalte AK havde hørt, at LH havde intentioner om at lave bomber og gøre alt for Mujahidinerne (de hellige krigere, red.).

»AK fortalte mig, at LH havde været i Bosnien i militæret og se muslimer blive slagtet. Derfor blev han muslim, og derfor ville han gøre sådan nogle ting og udføre Jihad (hellig krig, red.),« erindrede MZ, der også understregede, at han havde givet AK besked på, at sådan nogle handlinger er forbudt ifølge islamisk lov, og at AK skulle returnere de materialer, han havde modtaget fra LH.

En forklaring, som MZ afgav allerede i midten af september sidste år under den første egentlige politiafhøring efter sin anholdelse.

Retssagen fortsætter mandag, hvor den anden af de tiltalte, 22-årige AK, skal i afhøringsstolen. Der ventes at falde dom i slutningen af november.