Tiltalt læge hjalp »alderdomssvækket« kvinde til at begå selvmord: »Hun var træt af livet«

I Svendborg står to læger - som de første nogensinde i Norden - tiltalt i en sag om dødshjælp.

(ARKIV) Svend Lings, den 17. oktober 2016. To pensionerede læger fra Fyn er tiltalt for at have udskrevet medicin, der kan bruges til at begå selvmord. - Vi har handlet efter vores overbevisning. Det skriver Ritzau, søndag den 2. september 2018.. (Foto: Fotograf Sonny Munk Carlsen/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Fotograf Sonny Munk Carlsen

Svend Lings kæmper for en sag: Han vil have aktiv dødshjælp og assisteret selvmord gjort lovligt i Danmark.

Den pensionerede overlæge har også en klar idé om, hvornår det skal være tilladt. Bl.a. skal personen, der ønsker at tage livet af sig selv, lide af »svær, kronisk sygdom eller skade af fysisk art«.

Svend Lings, pensioneret overlæge

»Hun var fuldstændigt afklaret, om at hun ikke ville leve længere«


Det står i det lovforslag, som Svend Lings forsøger at få opbakning til på borgerforslag.dk.

Men i Svend Lings egen praksis - hvor han efter eget udsagn har hjulpet »mange« lidende med at tage deres eget liv - er der undtagelser.

Mandag i byretten fortæller den 76-årige fynbo om en kvinde, hvis lidelser ikke levede op til Svend Lings egne kriterier.

»[Kvindens navn, red.] var ifølge hende selv og sin datter svært alderdomssvækket. Hun var fuldstændigt afklaret om, at hun ikke ville leve længere,« siger Svend Lings mandag formiddag i Retten i Svendborg.

Han tilføjer, at han med alderdomssvækkelse henviser til mange småskavanker, »smerter i kroppen, dårlige led og forskellige andre ting«.

Den tidligere overlæge beskriver selv kvindens sag som en »undtagelse« fra de kriterier, han ellers har til de personer, han hjælper.

Anklager Kirsten Flummer fra Fyns Politi spørger herefter Svend Lings, om han vidste, om kvinden havde en kæreste og børn omkring sig, og om hun ofte fik besøg.

Det ved Svend Lings ikke, siger han og henviser til, at hun var »gammel og svækket«.

»Det ved jeg ikke - hun var træt af livet,« siger han.

Kvinden døde i august 2018, tilsyneladende efter Svend Lings anvisning, med maven fuld af et særligt medikament og med en plastikpose over hovedet.

Før det havde Svend Lings rådgivet hende i en e-mailkorrespondance. Blandt andet skulle hun indtage et særligt medikament og supplere med en plastikpose over hovedet for en sikkerheds skyld.

»Husk i givet fald, at der skal en elastik om halsen,« skrev Svend Lings i en e-mail, som anklageren læser op fra.

I retssalen i Svendborg vil anklager Kirsten Flummer afslutningsvist vide, om den pensionerede læge har haft kontakt til kvindens pårørende efter hendes død.

»Der kom en mail fra datteren nogle dage efter moderens død. Jeg kan ikke huske, hvad der stod i den. Men hun var sørgende, og så vidt jeg husker, takkede hun for hjælpen. Ja, det gjorde hun,« siger Svend Lings.

Udover angiveligt at have assisteret den pågældende kvinde med at begå selvmord i august 2018 er han tiltalt for yderligere to forhold.

Svend Lings og den pensionerede psykiater Frits Schjøtt er tiltalt for »i forening« at have assisteret en patient, som ønskede at begå selvmord i marts 2017.

De to fik udskrevet en medicinsk præparat til vedkommende, som blev instrueret i, hvordan det skulle indtages, når formålet var at tage sit eget liv.

Personen fulgte dog ikke vejledningen. Han overlevede og har angiveligt udtrykt sin støtte til de tiltalte læger, men han har afvist at vidne i retssagen.

Den tredje anklage mod Svend Lings lyder, at han hjalp Jørgen Vesterby - som fortalte sin historie i en dokumentar på TV2 - med at dø.

Der er afsat to retsdage til sagen mod de to pensionerede læger, og der ventes at falde dom sidst i september.