Tiltalt i kæmpe narkosag: Længe leve retfærdigheden

Københavns Byret skal bruge to måneder til at overveje tiltalen mod 15 mænd i sagen om »Operation Goldfinger".

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En af mændene i en sag om smugleri og handel med flere ton kokain holdt fredag en lidenskabelig tale i Københavns Byret.

»Længe leve retfærdigheden,« sluttede han sin appel til retten om at blive frifundet i sagen, som politiet har kaldt »Operation Goldfinger.«

For nylig lød det fra de to anklagere, at manden og to andre, der skal have vekslet millioner af kroner for et albansk narkonetværk, bør idømmes fængsel mellem 14 og 16 år.

»Jeg tager afstand fra al slags narko. Jeg er ikke del af noget organiseret narkohandel,« sagde den tiltalte.

I to souvenirbutikker i København var der uge efter uge særlige kunder, mener anklagemyndigheden. De kom med poser fulde af kontanter, som skulle veksles til euro. Det blev til mange millioner, hævdes det.

Påstanden er, at de tre mænd skal dømmes for medvirken til narkohandlen alene i kraft af deres aktiviteter som et uautoriseret vekselbureau. Hvilket altså mændene og deres forsvarere afviser.

Blandt andet mener de, at der er sket forskelsbehandling. En buschauffør, som kørte i alt 30 millioner kroner til Tetovo i Nordmakedonien for de påståede bagmand, er »kun« blevet dømt for hæleri – ikke for medvirken til narkohandel.

I alt er 15 mænd tiltalt. Heraf har de 12 albansk baggrund. I flere år skal de hver måned have bragt 50 kilo kokain til Danmark, hvoraf en del blev fordelt videre til Sverige og Norge.

I alt blev der indført 4,5 ton ren kokain, som efter opblanding gav den dobbelte mængde, hævder anklagemyndigheden.

Organisationen er blevet beskrevet som en topstyret virksomhed med filialer i København og Malmø.

I alt 17 køretøjer er af anklagerne blevet kaldt »arbejdsbiler.« I sit sidste indlæg til retten fredag kom senioranklager Annika Jensen ind på driften:

»Det har kostet mange penge at drive. De krypterede telefoner skal betales. Der er også udgifter til alle bilerne. De skal have benzin og serviceres. Og så er der husleje til lejligheder og løn til medarbejderne,« sagde hun.

Om der er ført tilstrækkeligt bevis for tiltalen, bliver klart 15. december. Den dag afsiger byretten dom.

/ritzau/