Tiltale for terror: Pigen fra Kundby afventede ordre

Fredag offentliggjorde anklagemyndigheden tiltalen mod den 16-årige pige, der blev anholdt januar sidste år.

Det var angiveligt pigens plan at ramme den jødiske skole, Carolineskolen, i København 8. februar 2016. Fold sammen
Læs mere

I en lille sjællandsk by lidt vest for Holbæk ventede en kun 15-årig pige sidste år angiveligt på endelig ordre til at gennemføre konkrete planer om terrorangreb mod to skoler.

Det fremgår af tiltalen mod pigen, som fredag blev frigivet til pressen.

Ifølge anklagen gjorde pigen sig skyldig i forsøg på terrorisme »ved anvendelse af bombemanualer, anskaffelse af acetone, brintoverilte og citronsyre samt ved forsøg på fremstilling af sprængstoffet TATP og planlægning af prøvesprængning« med henblik på at forberede »en eller flere bomber til brug for terrorhandlinger«.

Angiveligt var det pigens plan at angribe Sydskolen i Fårevejle, hvor pigen selv har gået, 8. januar 2016 under en gallafest. Og derefter en måned senere, 8. februar, at ramme den jødiske skole, Carolineskolen, i København.

Men 13. januar – fem dage efter det første angreb angiveligt skulle have fundet sted – blev pigen dog anholdt under en storstilet politi­aktion med bomberyddere på Trønninge­vej ved Kundby.

Angrebet på Sydskolen blev aldrig til noget, fordi pigen »ikke modtog en ordre om at udføre angrebet samt blev kontaktet af politiet, og idet tiltalte i forhold til Carolineskolen blev anholdt af politiet«, står der i anklageskriftet.

Det helt store spørgsmål er i den forbindelse, hvem pigen skal have afventet ordre fra. Det giver anklageskriftet ikke svar på, og anklager Peter Ahleson ønskede fredag ikke at kommentere sagen yderligere.

Pigens forsvarsadvokat, Mette Grith Stage, vil heller ikke gå i detaljer med, hvad der ligger bag formuleringen, men siger:

»Man kan jo udlede, at når der står, at der er en ordre, så må der nødvendigvis også være en ordregiver. Og der er ikke andre end min klient, der er tiltalt, og så må det jo være, fordi man enten ikke har kunnet finde ordregiveren eller ikke har kunnet bevise det.«

Syrien-jihadist løsladt

De seneste 13 måneder har en 25-årig mand fra Østjylland siddet varetægtsfængslet under mistanke om at stå i ledtog med pigen, men sidste fredag frafaldt anklagemyndigheden sigtelsen mod manden og løslod ham. Han har angiveligt tidligere rejst til konfliktområderne i Syrien og Irak, og han poserer på flere billeder online med automatiske rifler og pistoler. Manden er konvertit og kan blandt andet ses på et af billederne online med en stor kniv i hånden, som han holder frem mod et billede af Ahmed Akkari på en talerstol, så knivsæggen er ved den tidligere imams strube. Med den anden hånd peger den 25-årige mand på billedet opad med pegefingeren.

Den nu løsladte mand meldte sig selv til politiet kort efter anholdelsen af den dengang 15-årige pige fra Kundby, som på sociale medier har beskrevet manden som sin »bedste ven«.

Efter frafaldet af sigtelsen mod den 25-årige mand har advokat Michael Juul Eriksen sagt, at hans klient agter at forfølge et erstatningskrav på op mod en million kroner for uberettiget varetægtsfængsling.

»Løsladelsen beror på vores samlede vurdering. Når der ligger et så stort efterforskningsmateriale, er det vores opgave at sikre, at der er en rimelig udsigt til, at man også bliver dømt i retten. Det har vi ikke ment, der var en rimelig udsigt til. Derfor har vi ikke rejst tiltale,« sagde statsanklager Lise-Lotte Nilas sidste fredag til Berlingske kort efter løsladelsen og tiltalen mod den 16-årige.

Forsvarsadvokat Mette Grith Stage vil ikke kommentere, hvordan den hidtil yngste person under terrormistanke i dansk retshistorie forholder sig til tiltalen.

»Sagen har hidtil kørt for lukkede døre, og det gør den for så vidt stadigvæk, og jeg mener derfor, at det rigtige er, at hendes stillingtagen først bliver offentliggjort i retten,« siger Mette Grith Stage. Hun beskriver sagen som »en helt usædvanlig og meget alvorlig sag«:

»Dels er en terrortiltale i sig selv meget alvorlig, og dels er det jo ret usædvanligt, at en 15-16-årig pige bliver involveret i sådan en sag.«

Sprængstoffet, TATP, som pigen forsøgte at fremstille og ifølge anklagen planlagde at detonere på de to skoler, er uhyre ustabilt, men det er på samme tid blevet et kendetegn for islamistiske terrorister. Stoffet, der også går under navnet »Satans mor«, blev blandt andet anvendt under de koordinerede angreb i Paris 13. november 2015, hvor flere af gerningsmændene bar og udløste selvmordsveste med TATP. Samme stof blev anvendt under bombeangrebene i Bruxelles i marts sidste år, som ramte lufthavnen og en metrostation.

»Forbehold for anden sanktion end straf«

Pigen har siden sin anholdelse i januar 2016 siddet varetægtsfængslet i surrogat, hvilket vil sige, at hun har opholdt sig på en lukket institution for unge. I den forbindelse er der føjet yderligere et punkt til anklageskriftet om »legemesangreb af særligt rå, brutal eller farlig karakter«, efter pigen 17. juli sidste år stak en pædagog i maveregionen »med et tilvirket stikvåben lavet af knust spejlglas«.

»Det eneste, jeg vil sige om det, er generelt, at når man er varetægtsfængslet og under et stort pres, som min klient er, så kan man ind imellem reagere uhensigtsmæssigt. Og det er efter min opfattelse det, der er sket. Det her tiltalepunkt er udtryk for en pige, som har været under et vist pres,« siger pigens advokat.

I anklageskriftet mod pigen bemærkes det afslutningsvist, at der »tages forbehold for påstand om en anden sanktion end straf«.

Ifølge forsvarsadvokaten er forklaringen på den formulering, at pigen først skal vurderes af læger, psykiatere og Retslægerådet for at afgøre, om hun er egnet til en almindelig fængselsstraf. »Hvis man ikke er det, kan man få en anbringelses-, behandlings- eller forvaringsdom, hvor man ikke er i fængsel, men på en institution, og det er man nu ved at vurdere, om hun er egnet til det ene eller andet,« siger forsvarsadvokaten.

Retssagen mod den 16-årige pige skal køre som nævningesag og begynder i Retten i Holbæk 7. april for åbne døre.