Tilsynssvigt kan føre til afskedigelser i Sundhedsstyrelsen

Der har været problemer med sagsgangen om misoprostol i Sundhedsstyrelsen. Og flere sager med svigtende tilsyn kan få konsekvenser for de ansvarlige i styrelsen, fastslår sundhedsminister.

Julie oplevede en meget voldsom fødsel, efter at have fået misoprostol til at få sat fødslen i gang med. Hun frygter, at den nu 8-årige Chloe har fået varige men. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner

Udover en kommende kulegravning af Sundhedsstyrelsens tilsyn med sundhedsvæsnet så skal Sundhedsstyrelsen også selv vurdere, om der skal placeres et ansvar for de svigt, der måtte være sket i styrelsen. Det fastslog Sundhedsminister Astrid Krag (SF) torsdag formiddag på et samråd i Folketinget.

»Sundhedsstyrelsens ledelse har ansvaret for at tage de ansættelsesretlige skridt, der måtte være behov for i forlængelse af det her. Jeg har en meget klar forventning om, at der træffes de nødvendige beslutninger, der skal træffes på det område,« sagde ministeren.

Hun meldte onsdag ud, at hun vil bede eksterne ekspert kulegrave Sundhedsstyrelsens tilsyn, efter at bl.a. Berlingskes afdækning af sagen om fødselspræparatet Misoprostol har rejst kritik af styrelsens tilsyn. Og der er noget at komme efter, sagde ministeren på samrådet:

»I sagen om Misoprostol har der også været problemer med sagsgangen i Sundhedsstyrelsen,« sagde hun, og forklarede, at Misoprostol-sagen sammen med bl.a. sagen om psykiateren Arne Mejlhede fra Nordjylland, som DR har bragt, blotlægger grundlæggende problemer med en af Sundhedsstyrelsens væsentligste opgaver - nemlig tilsynet med sundhedsvæsnet:

»Vi kan ikke leve med at se enkeltsag efter enkeltsag dukke op med to eller fire måneders mellemrum. Der skal tages fat om nældens rod, og vi skal sikre os, at der ikke igen opstår sager, hvor der rejses tvivl om tilsynet. Det er ikke for sjov at vi sætter det her i gang. Det handler om at rette op på tilsynet generelt,« sagde Astrid Krag og sagde til udvalget:

»Hverken jeg, I, danskerne eller Sundhedsstyrelsen kan leve med, at rejses tvivl om en af kerneopgaverne i Sundhedsstyrelsen.«

Flere medlemmer af oppositionen fandt det helt nødvendigt, at ministeren nu har iværksat en kulegravning af Sundhedsstyrelsens tilsyn. Men både Venstres Sophie Løhde og Hans Christian Schmidt samt Dansk Folkepartis Liselott Blixt efterlyste flere gange, om svigtene med tilsynet vil få konsekvenser i Sundhedsstyrelsen. Sundhedsministeren fastslog flere gange, at hvis der er basis for at sagerne skal have personalemæssige konsekvenser, så forventer hun, at de får det:

»Er der grundlag for at tage ansættelsesretlige skridt, så forventer jeg, at de tages. Det kan der ikke være tvivl om,« sagde Astrid Krag.

Kulegravningen af Sundhedsstyrelsen skal ske efter inspiration fra en tilsvarende manøvre i Norge i 2012. Her gennemgik et hold eksperter fra den europæiske sammenslutning af tilsynsmyndigheder, EPSO, det norske Helsetilsynet og kom med 26 konkrete anbefalinger til, hvordan det norske tilsyn med sundhedsvæsnet kunne forbedres. Arbejdet i Norge tog et halvt år, og Sundhedsministeren håber, at den danske kulegravning kan gøres lige så hurtigt.

Klik her for at læse alle Berlingskes artikler om Misoprostol