Tilsyn vil tage tilskud fra muslimsk friskole: »En meget alvorlig sag«

Styrelsen for Undervisning og Kvalitet vil fjerne statsstøtten til den skarpt kritiserede muslimske friskole Nord-Vest Privatskole, lyder det i en såkaldt påtænkt afgørelse.

Den muslimske Nord-Vest Privatskole risikerer at miste statstilskuddet efter en række sager, der har vakt stor debat. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den stærkt kritiserede muslimske friskole, Nord-Vest Privatskole i København, er nu i overhængende fare for at miste dens samlede statstilskud, der i 2016 beløb sig til 11,6 mio. kr.

I Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, der fører tilsyn med fri- og privatskolerne i Danmark, oplyser vicedirektør Susanne Clausen, at man i en såkaldt påtænkt afgørelse lægger op til at fratage skolen statstilskuddet.

I første omgang tilbageholdes skolens statstilskud for september, og skolen har fået en frist på 14 dage til at komme med indvendinger. Hvis skolen ikke kan påpege faktuelle fejl på centrale punkter i sagen, vil statstilskuddet bortfalde helt. Det oplyser Susanne Clausen, vicedirektør i Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, til Berlingske:

»Det er en meget alvorlig sag, hvor vi har vurderet, at nogle af  forholdene er så alvorlige, at det har været nødvendigt at lave en påtænkt afgørelse om, at hele tilskuddet bortfalder. Vi har simpelthen ikke tillid til, at forholdene på skolen vil kunne genoprettes«.

Hvad skal der til for, at I ombestemmer jer og ikke fratager skolen statstilskuddet?

»Der skal meget til. Grundlæggende skal skolen dokumentere over for os, at vi har taget fejl på afgørende punkter. Når man træffer en påtænkt afgørelse som denne, er det for at give skolen mulighed for at påpege faktuelle fejl. Vi har med den påtænkte afgørelse foretaget vores vurdering af sagen på baggrund af sagens oplysninger.«

Meldingen kommer i kølvandet på en række artikler i Berlingske, som har afdækket, hvordan en svensk investor med direkte forbindelse til en verdensomspændende shiamuslimsk organisation købte Nord-Vest Privatskoles bygninger og forsøgte at øve indflydelse med ansættelsen af en overvågende konsulent.

Kort efter avisens artikler om sagen aflagde tilsynet skolen et uanmeldt besøg, hvor tilsynets folk fandt undervisningsmateriale om jihad i et kopirum. Det er ligeledes kommet frem, at skolens viceskoleleder Taher Maanqi delte Hizbollah-relateret materiale på sin Facebook-profil. Sidenhen er skoleleder Søren Waast fratrådt sin stilling.

I den foreløbige afgørelse lægger tilsynet bl.a. vægt på fundet af undervisningsmateriale, problemerne med skolens uafhængighed samt viceskolelederens deling af Hizbollah-materiale. Det samlede billede får tilsynet til at vurdere, at Nord-Vest Privatskole på en række områder overtræder den danske friskolelov.

»På baggrund af en række forhold, vurderer vi, at skolen bryder friskolelovens regler, eller at der tvivl om, hvorvidt de overholder dem,« siger Susanne Clausen.

Hvis Nord-Vest Privatskole mister statstilskuddet, kan skolen i princippet fortsætte med at drive skole, hvis skolen kan finde finansiering andre steder end hos staten. Med den påtænkte afgørelse lægger styrelsen ikke op til at træffe den mest alvorlige form for afgørelse, hvor skolen ikke længere omfattes af friskoleloven.

I en redegørelse fra begyndelsen af august forklarede Nord-Vest Privatskole om undervisningsmaterialet om jihad, at kapitlet om jihad ikke blev anvendt i undervisningsen. Samtidig fastholdt skolen, at der er  fuldstændig uafhængighed med køberen af skolens bygninger og selve ledelsen på skolen.

Berlingske har forgæves forsøgt at få en kommentar fra ledelsen på Nord-Vest Privatskole.