Tilsyn varsler påbud mod ministerium: Ansatte tilbydes psykologhjælp

Arbejdsgangene i Sundhedsministeriet skal nu undersøges nærmere, lyder det i en pressemeddelelse.

Der skal ifølge Sundhedsministeriet være et større fokus på klare regler for arbejdstid, klare regler for hjemmearbejde, bedre pausekultur, bedre prioritering af opgaver, bedre sagsgange, længere frister og bedre møde- og mailkultur. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Arbejdstilsynet har varslet et påbud mod Sundhedsministeriets departement.

Påbuddet handler om, at arbejdet i Sundhedsministeriet skal planlægges, tilrettelægges og udføres, så store arbejdsmængder og tidspres ikke forringer de ansattes sikkerhed eller sundhed, lyder det i en pressemeddelelse.

Sundhedsministeriet har siden juli 2021 indgået i et aftaleforløb med Arbejdstilsynet, som blev afsluttet med to kontrolbesøg i foråret 2022.

I den forbindelse har ministeriet modtaget en høring over Arbejdstilsynets beskrivelse af sagens oplysninger. Her fremgår det, ifølge pressemeddelelsen, at Arbejdstilsynet overvejer at give Sundhedsministeriet et påbud.

Ifølge Sundhedsministeriets departementschef, Svend Særkjær, skyldes det hårde arbejdspres de sidste to års coronahåndtering.

»Perioden har været præget af et meget stort arbejdspres, højt tempo og tilgang af nye samfundskritiske arbejdsopgaver, som ministeriet ikke tidligere har løst. Vi tager medarbejdernes trivsel og meldingerne fra Arbejdstilsynet meget alvorligt. Derfor er vi i departementet i fuld gang med konkrete handlinger for at sikre et godt arbejdsmiljø for alle ansatte,« lyder det fra departementschefen i pressemeddelelsen.

Direktionen i Sundhedsministeriet har i forbindelse med det varslede påbud prioriteret en række indsatser, der har til formål at reducere arbejdspresset i ministeriet.

Der skal ifølge ministeriet være et større fokus på klare regler for arbejdstid, klare regler for hjemmearbejde, bedre pausekultur, bedre prioritering af opgaver, bedre sagsgange, længere frister og bedre møde- og mailkultur.

Derudover er der også tilbud om psykologsamtaler med henblik på at forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Ministeriet vil sørge for, at der løbende blive målt på om trivslen forbedres, lyder det i pressemeddelelsen.

Blandt andet bliver der konkret målt på sygefravær, overarbejde, personaleomsætning, arbejdsmængde og frister.

Der vil også blive gennemført en ekstraordinær arbejdsmiljøvurdering i starten af 2023.