Tilskud til unge udlændinges job efter skoletid

Indenrigsminister Karen Jespersen (S) er indstillet på at betale en del af lønnen til unge under 18 år med særlige problemer, så de kan få job efter skoletid.

Hendes nye forslag er et forsøg på at forebygge udstødningen af de unge. Forslaget skal samtidig sikre en bedre integration af unge flygtninge, indvandrere og nydanskere.

"Jeg vil forsøge at fremme en ide om at give unge under 18 år en slags arbejdsdusør. Kommunen kan for eksempel give et tilskud til aflønning af de unge, som får et job hos den lokale købmand eller på det lokale bibliotek," siger Karen Jespersen i et interview til Aktuelt.

Hun har hentet inspiration til sit nye forslag fra Varde Kommune. Her har man grebet fat i mange unge med en anden etnisk baggrund end dansk og lokket dem til at tage et job på lokale arbejdspladser med et tilskud på 20 kr. betalt af kommunen. Det er altså gratis for arbejdsgiveren at ansætte Ali fra Somalia og unge Parvin fra Iran til at sætte varer på hylderne eller ordne bøgerne på biblioteket.

"De unge blev enormt motiveret. De lærte utrolig godt dansk. De lærte om spilleregler på danske arbejdspladser. Og de lærte om dansk omgangstone. Dermed vænnede de sig til en dansk arbejdsplads, inden det blev alvor, og de skulle have et rigtigt arbejde. Og borgerne vænnede sig hurtigt til, at der gik unge somaliere rundt i den lokale Aldi og på biblioteket," siger Karen Jespersen.

Ritzau