Tilsammen kan de ramme benhårdt. Én virus er i usædvanlig vækst, men andre spøger i baggrunden

De kolde tider er på vej, og det er helt normalt, at mange danskere smittes med influenzalignende sygdomme. Men fordi danskernes immunforsvar har været på ferie som følge af coronanedlukninger, kan vores kroppe blive ramt hårdt i år.

RS-virus er den mest udbredte influenzalignende sygdom for tiden. Væksten sker ligesom i 2021 usædvanligt tidligt på året, når man sammenligner med foregående sæsoner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Coronanedlukningerne kan være årsag til, at en anden virus for tiden spredes hurtigt blandt danskerne.

Der kan blive tale om en »tripledemic«, når vinteren for alvor slår igennem, skriver Jyllands-Posten.

The Washington Post skriver endda om en »quadrupledemic«.

Det førstnævnte begreb kan dække over en ubehagelig treenighed bestående af influenza, covid-19 og RS-virus. Sidstnævnte er en luftvejsinfektion, der typisk fører en forkølelse med sig. Men cirka tre procent af små børn bliver i de første to leveår indlagt med RS-virus, skriver Jyllands-Posten.

Eksperter har advaret om, at coronanedlukningerne har forhindret danskernes immunsystem i at blive mødt af fremmede vira. Og når dette sker, bliver immunsystemet ikke trænet og mangler modstandsdygtighed til at modstå udefrakommende vira.

Lone Simonsen, pandemiforsker ved Roskilde Universitetscenter, taler om »immunitetsgæld«.

»På grund af corona og de restriktioner, vi har haft, så har de andre virus ikke cirkuleret i et stykke tid, og så har vi simpelthen ikke den immunitet, som vi plejer at have,« siger Lone Simonsen ifølge avisen til P1 Orientering.

En perfekt storm

Hvis de luftvejssygdomme rammer Danmark samlet, ville det være en »perfect storm«, siger hun ifølge avisen.

Netop i disse uger er RS-virus udbredt, og smittespredningen er sket markant tidligere end de foregående år. »Usædvanligt«, har Statens Serum Institut konstateret.

Statistikken har således vist, at antallet af bekræftede tilfælde af RS-virus i år og sidste år har været langt højere end de foregående år.

Den næsthyppigst konstaterede luftvejssygdom for tiden er »rhinovirus«, som også typisk sætter sig i de øvre luftveje og giver forkølelse.

Men der er god grund til at mane til besindighed.

Til alt held er coronasmitten dalende, og færre bliver indlagt.

Og samlet set konstaterede Statens Serum Institut i sidste uge, at influenzaaktiviteten – målt som danskere, der henvender sig til deres læge med influenzalignende symptomer – ligger på »middel«. Hvis den er »høj«, svarer den til, hvad man almindeligt opfatter som en epidemi.